Ongelmanhallintaa lääkäreiden käsikirjoilla. Naisten lisääntymisterveys 1700-luvun alun Englannissa. - Saarijärvi, Tiia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Käsittelen tässä tutkielmassa naisten lisääntymisterveyttä 1700-luvun alun Englannissa käyttäen lähteinäni lääkäreiden käsikirjoja. Käsittelen yleistä lääketieteen kehitystä, gynekologiaa ja gynekologisen kirjallisuuden kehitystä sekä niiden suhdetta kansan, etenkin naisten, tietoon. Kirjapainon kehitys kansanomaisti lukemista 1500-luvulta eteenpäin, minkä johdosta myös käsikirjat ja itse-hoito-oppaat yleistyivät. Lääkärit ottivat paljon naisten tietoa omien käsikirjojensa sivuille, ottaen näin haltuunsa auktoriteetin naisten ruumiista ja lisääntymisterveydestä. Lääkärit heikensivät myös naiskätilöiden arvovaltaa ja asemaa naisruumiin asiantuntijoina. Lähteinäni toimii kolme hyvin erilaisen taustan omaavan mieslääkärin kirjoittamaa käsikirjaa naisten lisääntymisterveydestä kätilöiden ammattitaidon tueksi tai naisten itsehoidollisiin tarpeisiin. Pohdin tutkielmassani, millaista kuvaa naisten lisääntymis-terveydestä lääkärien käsikirjat rakentavat 1700-luvun alussa. Minkälaisia merkityksiä naisen lisääntyvällä ruumiilla oli? Kysymystä voi jatkaa edelleen, että millaista naisen ruumiillisuuden kuvaa lisääntymisterveys luo, ja millaista naiseuden kuvaa ruumiillisuus luo? Tutkimani käsikirjat tarjoavat mallin miehen ja naisen suhteesta, joka perustuu ruumiiseen itseensä. Kohdistan tutkimuksellisen katseeni etenkin käsikirjojen raskautta käsitteleviin osioihin, ja vertailen sitä kautta miehen ja naisen toimijuuksia. Tutkimukseni näkökulma sijaitsee naishistoriassa ja lääketieteen historiassa, teemoinani toimivat ruumiillisuus ja lisääntymisterveys. Oma positioni olemassa olevaan tutkimukseen nähden painottaa lääketieteellisen kirjallisuuden osuutta naisen sukupuoliroolin kuvauksessa; sen ylläpitämisessä, vahvistamisessa ja uudelleenluomisessa ruumiillisuuden käsitteen kautta. Tutkielmani korostaa käsikirjojen painotusta äitiyden luonnollisuudesta sekä lisääntymisterveyden kutistamista tarkoittamaan vain lisääntymistä ja etenkin sen ongelmia. Käsikirjat ongelmallistivat naisten lisääntymisterveyden, tehden aiheesta oikean tautien vyyhdin. Ne luovat kuvaa, että ratkaisut näihin lukuisiin ongelmiin oli vain lääkäreillä, jotka saattoivat jakaa apuaan tietämättömille naisille. Lähdeaineistoni kertoo myös sukupuolen käsityksen kulttuurisidonnaisuudesta antaen esimerkkejä sukupuolten erilaisista rajoista ja biologian muuntautuvuudesta.