”Meistä tulisi lääkärin sijaan tuomari” : Puoluelehdistössä käyty keskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Ukrainan kriisin aikaan kevättalvella 2014 - Lanne, Pekka (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassa tarkastellaan Ukrainan kriisin aikaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevaa keskustelua puoluelehdistössä. Tutkielman primääriaineistona toimivat neljän suomalaisen puolueen pää-äänenkannattajat. Tavoitteena on selvittää, mitkä ulko- ja turvallisuuspoliittiset teemat lehtien kirjoituksissa nousivat keskeisesti esille kriisin aikana, miten lehdet kyseisiin teemoihin suhtautuivat ja mikä selittää suhtautumista. Teemat toimivat myös tutkielmani rakenteena. Tutkielman metodi on laadullinen sisällönanalyysi. Tutkielman perusteella selvisi, että eritoten Euroopan unionin yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka (YUTP) ja pakotteet sekä kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä nousivat pää-äänenkannattajissa keskeisesti esille kriisin aikana. YUTP nousi keskustelun aiheeksi, kun EU alkoi valmistelemaan ja toteuttamaan Venäjään kohdistuvia taloudellisia pakotteita. Puoluelehdissä korostettiin Suomen erityistä Venäjä-suhdetta unionin sisällä ja oikeutta omaan ulkopolitiikkaan sekä kielteisiä taloudellisia vaikutuksia, jos Suomi osallistuu pakotteisiin. Myös Nato-kysymys nousi kriisin myötä keskiöön, mutta ainoastaan kokoomuksen pää-äänenkannattaja Nykypäivä näki jäsenyyden tarpeelliseksi.
Keywords: ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Ukrainan kriisi, Euroopan unioni, pakotteet, Nato, puoluelehdistö, laadullinen sisällönanalyysi, poliittinen historia