Vedyn erotus ja puhdistus ammoniakin hajotusprosessin jälkeen - Arfman, Emil (My University, 2026)
Vety (H) on lupaava puhtaan energianlähde sen korkean energiatiheyden ja päästöttömyyden ansiosta. Sen kuljettaminen ja varastointi kuitenkin tuottavat haasteita. Ammoniakin (𝑁𝐻3) käyttäminen vedyn kantajana poistaisi nämä haasteet. Ammoniakin hajottaminen takaisin puhtaaksi vetykaasuksi on kuitenkin haastavaa. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella vedyn erotus- ja puhdistusmenetelmiä ammoniakin hajotusprosessin jälkeen. Tutkielmassa käsitellään ammoniakin hajotusprosessia, hajotusprosessissa syntyvää kaasuseosta ja siihen liittyviä erotushaasteita, sekä käydään läpi ja vertaillaan keskeisimpiä vedyn puhdistusmenetelmiä ja niiden yhdistelmä ratkaisuja.
Keywords: Vedyn erotus- ja puhdistusprosessi; ammoniakin hajotusprosessi; vedyn kantaja