Digitaalinen seksuaalinen kiristys: Sextortion : Ilmiö, riskit ja yhteiskunnallinen näkyvyys - Lindholm, Tuomas (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee sextortion-ilmiötä, eli digitaalista seksuaalista kiristystä, jossa uhri pakotetaan esimerkiksi rahalliseen tai seksuaaliseen toimintaan uhkaamalla levittää hänestä arkaluonteista materiaalia. Tutkimuksen tavoitteena on ollut kartoittaa sextortionin keskeiset tunnuspiirteet, riskitekijät ja vaikutukset sekä tarkastella, miten ilmiötä käsitellään julkisuudessa eri toimijoiden, kuten viranomaisten, median ja järjestöjen toimesta. Tutkimus perustuu kirjallisuuskatsaukseen, asiantuntijahaastatteluun ja diskurssianalyysiin. Keskeisimmät havainnot osoittavat, että sextortion on laajeneva ja monimuotoinen ilmiö, jonka uhriprofiilit vaihtelevat, mutta erityisesti teini-ikäiset pojat ovat alttiita taloudelliselle sextortionille. Sextortionilla on vakavia psykologisia ja sosiaalisia vaikutuksia uhreihin, kuten ahdistusta, häpeää ja pelkoa. Ilmiön näkyvyys yhteiskunnallisessa keskustelussa on edelleen hajanaista. Viranomaisviestintä on varovaista ja keskittyy yleisiin varoituksiin, kun taas järjestöt pyrkivät tarjoamaan konkreettista tukea, mutta niiden resurssit ovat rajalliset. Media nostaa ilmiötä esiin, mutta uutisointi keskittyy usein yksittäisiin tapauksiin rakenteellisten ongelmien käsittelyn sijaan. Tutkimuksen perusteella sextortionin torjumiseksi tarvitaan parempaa tietoisuutta, lainsäädännöllisiä muutoksia sekä monialaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Lisäksi teknologian kehitys, kuten tekoälypohjaiset kuvamanipulaatiot, luovat uusia haasteita ilmiön torjunnalle.
Keywords: sextortion, digitaalinen seksuaalinen kiristys, verkkorikollisuus, uhrit, digitaalinen kulttuuri