Kaupan vapauttaminen ja yritysten katteet Intiassa ja Kiinassa - Heinonen, Mikael (My University, 2025)
Yhdysvaltojen viimeaikaiset tuontitullit muun muassa Euroopan unionia ja Kiinaa vastaan ovat herättäneet keskustelua tullien vaikutuksista osapuolimaiden talouksiin. Tässä tutkielmassa käyn läpi tuontitullien vaikutusta yritysten katteisiin Intiassa ja Kiinassa. Kaupan vapauttamisella viittaan toimiin, jossa valtio laskee kansainvälistä kaupankäyntiä haittaavia tuontitulleja Aloitan tutkielmani luomalla teoreettisen viitekehyksen perustuen Krugman ym. (2012) työhön. Keskityn teoriaosuudessa yleiseen kaupankäyntimalliin (engl. Standard trade model) ja monopolistisen kilpailun malliin. Näiden teorioiden avulla pyrin kuvaamaan sitä, miten valtion markkinatalous ohjaa tuotantoa hyödykkeiden välillä ja miten yksittäisen markkinan kilpailu ja kasvu vaikuttaa yritysten katteisiin. Empiirisessä osiossa käyn läpi Intian ja Kiinan kaupan vapautuksiin keskittyviä tutkimuksiin, joista tärkeimmät ovat: Bas & Ledezma (2020) ja Fan ym. (2018) ja Liu & Ma (2015). Molempien maiden tavoitteina oli päästä osaksi maailmanlaajuista kauppaverkostoa WTO:ta. Yleisesti ottaen molemmissa maissa tuontitullien alentaminen johti katteiden kasvuun, mutta hajanaisuutta ja yrityskohtaisuuta tuloksissa on myös nähtävissä. Katteiden kehitys riippui vahvasti yritysten ominaisuuksista ja kyvystä hyödyntää halventuneita tuotantopanoksia.
Keywords: kaupan vapauttaminen, tuotantopanostullit, lopputuotetullit, katteet, yritykset