Vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät COVID-19-pandemian alkuvaiheessa - FinnBrain-syntymäkohorttitutkimus - Nolvi Saara; Karukivi Max; Korja Riikka; Lindblom Jallu; Karlsson Linnea; Karlsson Hasse (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
JOHDANTO : Aikuisten psyykkisen oireilun on havaittu lisääntyneen COVID-19-pandemian aikana. Harvassa tutkimuksessa on selvitetty pienten ja kouluikäisten lasten vanhempien oireiden muutosta toistomittausasetelmassa.
MENETELMÄT : FinnBrain-syntymäkohorttiin osallistuvien 5-8-vuotiaiden lasten 651 vanhemman pandemiakeväänä (toukokuu 2020) raportoimia masennus- ja ahdistusoireita verrattiin pandemiaa edeltäneeseen aikaan (kun lapsi oli kahden tai neljän vuoden ikäinen vuosina 2014-2019).
TULOKSET : Vastaajien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna. Masennuksen seulonta-arvon (EPDS ≥ 10) ylittävien vastaajien määrä jopa kaksinkertaistui (15 % vs 28 %, p < 0,001). Äitien oireet lisääntyivät voimakkaammin kuin isien, ja oireiden lisääntyminen liittyi koettuihin vapaa-ajan rajoituksiin.
​​​​​​​PÄÄTELMÄT : Koska vanhempien psyykkinen hyvinvointi on ratkaisevaa lasten hyvinvoinnin kannalta, on tärkeää tunnistaa pandemiaan liittyvä pienten ja kouluikäisten lasten vanhempien kuormittuneisuus. Elinpiirin kaventumisesta kärsiville ja jo oireileville vanhemmille tulisi tarjota riittävää tukea.