Performance of volatility managed portfolios - Maukonen, Miika (My University, 2022)
Portfolio risk exposure management based on volatility makes use of the two relevant correlations: the negative correlation between volatility and returns and the positive correlation in the case of month-to-month or week-to-week volatility. Utilizing these correlations investors can target the level of volatility they are willing to tolerate along efficient frontier. Previous research has shown that especially for equities in some markets a systematic way of managing risk exposure based on volatility improves risk adjusted returns as well as risk characteristics. The volatility managed approach has been shown to work particularly well when combined with a momentum strategy. There is still room for research in the area, especially for studying a version where the strategy is conditioned on the prevalent volatility regime. Based on this, the following three hypothesis were formed: Volatility managed portfolios produce better risk-adjusted returns than a buy-and-hold portfolio, volatility managed portfolios are less risky in terms of maximum drawdown, value-at-risk and conditional value-at-risk. Third hypothesis is that returns and the risk management characteristics enhance with more advanced volatility state forecasting. The hypothesis were tested for trading index futures and momentum factor with different parameters in the backtesting model. The testing was done for five markets for momentum and five index futures, and 12 different combinations of parameters, thus 120 different combinations in total. For momentum factor the annual returns and Sharpe ratio were higher with managing exposure with volatility. This holds also for a scenario where leverage is allowed, and these results are in line with prior studies. With index futures the results were mixed and volatility managing did not yield alpha in all cases. However, from risk management perspective, the volatility managing enhances value-at-risk and conditional value-at-risk in every strategy tested. Maximum drawdown reduction was most significant for developed market and Europe momentum. Moreover, more complex methods for detecting volatility regimes did not outperform the simple method of just using past quantiles for determining the volatility state.

Portfolion sijoitusaste riskilliseen sijoituskohteeseen perustuen volatiliteettiennusteisiin perustuu kahteen relevanttiin korrelaatioon: negatiiviseen korrelaatioon volatiliteetin ja tuottojen välillä sekä positiiviseen korrelaatioon edellisen ja seuraavan kuukauden volatiliteetin välillä. Näitä kahta korrelaatiota hyödyntämällä sijoittaja voi pyrkiä asettamaan portfolionsa volatiliteettitason haluamaansa pisteeseen tehokkaalla rintamalla. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että erityisesti tietyillä osakemarkkinoilla systemaattinen tapa hallita sijoitusastetta riskilliseen kohteeseen volatiliteettiin perustuen on toiminut hyvin yhdistettynä momentum-strategiaan. Tällä saralla on silti tilaa uudelle tutkimukselle, erityisesti sen tutkiminen, että onko volatiliteettiennusteiden ehdollistamisella volatiliteettiregiimiin perustuen saavutettavissa parempia tuloksia. Edellämainittuihin asioihin pohjaten seuraavat kolme hypoteesia muodostettiin: Volatiliteettihallitut portfoliot tuottavat parempia riskikorjattuja tuottoja kuin osta-ja-pidä portfolio, volatiliteettihallitut portfoliot ovat vähemmän riskisiä maximum drawdown, value-at-risk ja ehdollisen value-at-risk tunnuslukujen puitteissa sekä, että tuotto -ja riskiominaisuudet paranevat kun hyödynnetään edistyksellisempiä tapoja ennustaa volatiliteettia. Hypoteesit testattiin hyödyntäen sekä indeksifutuuridataa sekä momentum-faktorin tuottodataa eri parametreillä. Testaus tehtiin viidelle markkinalle momentum-faktorin osalta ja viidelle indeksifutuurille ja 12 eri kombinaatiolle parametrejä, joten yhteensä testauksessa oli 120 eri kombinaatiota. Momentum-faktorin osalta vuosittaiset tuotot ja Sharpe ratio oli korkeampi hyödyntäen volatiliteettiin perustuvaa riskipainon hallintaa. Tämä pätee myös tapaukseen, jossa vivun käyttäminen on sallittu, ja nämä tulokset ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa. Indeksifutuurien osalta tulokset eivät olleet yhtä selkeitä, ja volatiliteettihallittu menetelmä ei tuottanut ylituottoa suhteessa normaalitapaukseen kaikilla markkinoilla. Riskienhallintanäkökulmasta value-at-risk ja ehdollinen value-at-risk -luvut paranivat kaikilla strategioilla. Maximum drawdown -tunnusluvun parannus oli selkeintä kehittyneiden markkinoiden sekä Euroopan momentum-faktorille. Lisäksi, kehittyneempien menetelmien hyödyntäminen volatiliteettiregiimin tunnistamisessa ei tuottanut selkeästi parempia tuloksia kuin yksinkertainen, historiallisiin kvantiileihin perustuva, menetelmä volatiliteettitason määrittämiseksi.
Keywords: Volatility, volatility scaling, volatility regimes, systematic strategies, portfolio management