Käsityökasvatuksen toteutuminen varhaiskasvatuksessa - Kiviluoma, Iina; Kari, Meeri (My University, 2026)
Käsityökasvatus tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutustua oman lähialueensa käsityökulttuuriin sekä erilaisiin käsityön muotoihin. Käsitöitä tehdessään lapset oppivat erilaisia käsityötekniikoita sekä kehittävät suunnittelu- ja motorisia taitojaan. Lisäksi käsityötoiminta tukee lasten itsesäätelytaitoja, kuten kykyä kohdata haasteita ja edetä työskentelyssä pitkäjänteisesti. Käsityökasvatusta voidaan myös yhdistää osaksi muuta varhaiskasvatustoimintaa, mikä mahdollistaa monipuolisten oppimiskokemusten rakentumisen. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia ositettuja ja kokonaisia käsitöitä varhaiskasvatuksessa valmistetaan sekä millaisia näkemyksiä henkilöstöllä on käsityökasvatuksesta. Tämä tutkimus oli laadullinen tutkimus, jonka tutkimusaineisto on kerätty kyselylomakkeella. Tutkimukseen osallistui yhdeksän varhaiskasvatusalalla työskentelevää henkilöä ja tutkimusaineisto muodostui heidän vastauksistaan. Tutkimusaineisto analysoitiin käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, jossa aineisto luokitellaan pienempiin osiin analyysin tukemiseksi. Tulosten perusteella varhaiskasvatusyksiköissä valmistetaan enemmän ositettuja kuin kokonaisia käsitöitä ja toiminta painottuu erityisesti tekstiilitöihin, joita valmistettiin teknisiä käsitöitä enemmän. Henkilöstö koki käsityökasvatuksen tärkeäksi osaksi varhaiskasvatusta ja näki siinä paljon pedagogisia mahdollisuuksia. Käsityökasvatuksen toteutumista kuitenkin rajoittavat vastaajien mukaan resurssien ja ajan puute sekä henkilöstön riittämättömät käsityötaidot sekä tilanpuute.

Craft education offers children a possibility to learn about the crafting cultures prevalent to their local area, as well as different forms of crafting. By making crafts, children learn new crafting techniques and develop their design and motor skills. Crafting also helps children strengthen their self-regulation skills, such as their ability to face challenges and work patiently. Craft education can also be combined with other types of early childhood education, creating new and versatile learning experiences. The thesis studies the types of complete and partial crafts being made in early childhood education, and the views of ECE personnel over craft education in the context of early childhood education. The thesis was constructed as a qualitative study, and the research material used in it was gathered through a questionnaire. Nine early childhood education employees participated in the research, and the research material was constructed from their answers to the questionnaire. The research material was analyzed through data-driven content analysis, in which the research material is categorized into smaller parts to support the analyzing process. Based on the results, early childhood craft education focuses more on partial crafts as opposed to full crafts, and textile crafts as opposed to technical crafts. The employees working in early childhood education saw craft education as an important part of early childhood education and felt that it has many pedagogical possibilities. According to the employees, the possibilities of conducting craft education are limited by the lack of resources, time and space, and by the insufficient crafting skills of the personnel working in early childhood education.
Keywords: käsityö; käsityökasvatus; kokonainen käsityö; esiopetus; varhaiskasvatus