Pääomarakenteen vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn - Sundelin, Kasper (My University, 2020)
Pääomarakenteeseen liittyvät päätökset ovat tärkeitä yritykselle, sillä optimaalinen pääomarakenne alentaa yrityksen pääoman kustannuksia ja maksimoi yrityksen arvon. Pääomarakennetta ja suorituskykyä on tutkittu laajasti alan kirjallisuudessa, mutta pääomarakenteen ja suorituskyvyn välinen yhteys on vieläkin epäselvä. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella yrityksen pääomarakenteen ja taloudellisen suorituskyvyn välistä yhteyttä Suomen osakemarkkinoilla. Tutkimuksessa tarkastellaan myös toimialan sekä kasvumahdollisuuksien vaikutusta pääomarakenteen ja taloudellisen suorituskyvyn väliseen yhteyteen. Tutkimus tehtiin Helsingin pörssiin listattujen yritysten tilinpäätöstiedosta vuosilta 2007-2018 kootun paneeliaineiston avulla. Tutkimuksen empiirinen osio suoritettiin regressioanalyysin avulla. Yrityksen taloudellista suorituskykyä mitattiin oman pääoman tuoton (ROE), koko pääoman tuoton (ROA) ja Tobinin qluvun avulla. Pääomarakennetta kuvattiin yrityksen velkaantuneisuusasteella, lyhytaikaisella velkaantuneisuusasteella sekä pitkäaikaisella velkaantuneisuusasteella. Tutkimuksen empiiristen tulosten mukaan velkaantuneisuusasteella on negatiivinen vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Tulokset pysyivät negatiivisina kaikilla taloudellista suorituskykyä kuvaavilla mittareilla sekä velkaantuneisuusasteilla. Toimialalla ei tulosten perusteella ole vaikutusta velkaantuneisuusasteen ja taloudellisen suorituskyvyn väliseen yhteyteen. Kasvumahdollisuudet puolestaan vaikuttavat pääomarakenteen ja taloudellisen suorituskyvyn väliseen yhteyteen. Vähän kasvumahdollisuuksia omaavien yritysten pääomarakenne vaikuttaa positiivisesti yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn ja puolestaan paljon kasvumahdollisuuksia omaavien yritysten velkaantuneisuusaste vaikuttaa taloudelliseen suorituskykyyn negatiivisesti. Tutkimustulokset ovat linjassa aiempien tutkimusten kanssa sen osalta, että pääomarakenne vaikuttaa merkittävästi yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Saadut tutkimustulokset ovat kuitenkin ristiriidassa kehittyneiltä markkinoilta saatujen tutkimustulosten kanssa, joissa pääomarakenteen ja taloudellisen suorituskyvyn välinen yhteys on ollut positiivinen. Yhtenä mahdollisena syynä negatiiviselle yhteydelle voidaan nähdä agenttiongelmat. Yritykset pyrkivät pienentämään agenttiongelmista syntyviä kustannuksia velan avulla, joka johtaa yritysten ylivelkaantumiseen ja taloudellisen suorituskyvyn heikentymiseen.
Keywords: Pääomarakenne, taloudellinen suorituskyky, velkaantuneisuus, ROE, ROA, Tobin’s Q