Esiopetusikäisten lasten kokemuksia joukkueurheilun sosiaalisista hyödyistä ja vuorovaikutuksen kehittymisestä - Leppänen, Ella; Levonen, Eetu (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli tarkastella, millaisia sosiaalisia hyötyjä esiopetusikäiset lapset kokevat saavansa joukkueurheilusta sekä miten joukkueessa toimiminen vaikuttaa heidän vuorovaikutustaitoihinsa heidän omasta näkökulmastaan. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) sekä aiempien kansainvälisten tutkimusten pohjalle, joissa korostetaan sosiaalisten taitojen, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä lapsen kokonaisvaltaisessa kehityksessä. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että joukkueurheilu tarjoaa lapsille luonnollisen ympäristön harjoitella yhteistyötä, tunteiden säätelyä, prososiaalista käyttäytymistä sekä kommunikaatiotaitoja. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin haastattelemalla neljää lasta, jotka olivat harrastaneet joukkueurheilua esiopetusiässä. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Analyysin tavoitteena oli tunnistaa lasten kokemuksista nousevia teemoja, jotka kuvaavat joukkueurheilun sosiaalisia hyötyjä ja vaikutuksia vuorovaikutustaitoihin. Tulokset osoittavat, että joukkueurheilu tarjoaa lapsille merkittäviä sosiaalisia hyötyjä, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Keskeisiksi hyödyiksi nousivat ystävyyssuhteiden muodostuminen, yhteenkuuluvuuden ja emotionaalisen tuen kokemukset sekä sosiaalisen verkoston laajeneminen. Lapset kuvasivat joukkueen ilmapiiriä kannustavaksi ja turvalliseksi, ja he toivat esiin tilanteita, joissa onnistumisia jaettiin yhdessä ja toisia tuettiin myös epäonnistumisten hetkellä. Vuorovaikutustaitojen osalta tulokset vaihtelivat: osa lapsista koki joukkueurheilun vahvistaneen heidän sanallista vuorovaikutustaan ja rohkeuttaan ilmaista mielipiteitään, kun taas toiset tukeutuivat enemmän sanattomiin vuorovaikutuksen muotoihin. Yhteistä kaikille oli kuitenkin se, että joukkueurheilu tarjosi runsaasti mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja sen harjoitteluun. Tutkimus osoittaa, että joukkueurheilu voi toimia esiopetuksen tavoitteita tukevana oppimisympäristönä, jossa lapset harjoittelevat sosiaalisia taitojaan, yhteistyötä, empatiaa ja itsesäätelyä. Vaikutusten yksilöllisyys korostaa kuitenkin tarvetta huomioida lapsen omat lähtökohdat. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia laajempaa joukkoa lapsia, jotta ilmiötä voitaisiin tarkastella vielä monipuolisemmin.
Keywords: joukkueurheilu; sosiaaliset taidot; vuorovaikutustaidot; laadullinen tutkimus; esiopetus