Kirjoitetun kielen vaikutus itsetuhoisuutta koskeviin asenteisiin - Sainio, Melania; Vehviläinen, Emma (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kirjoitettu kieli vaikuttaa itsetuhoisuutta koskeviin asenteisiin terveillä aikuisilla. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä stigmatisoivan kielen vaikutusta tuomitseviin asenteisiin, että vastuullisen kielen vaikutusta neutraaleihin asenteisiin. Aiempi tutkimus on keskittynyt pääosin tarkastelemaan kielen vaikutusta itsemurhatilastoihin. Sen sijaan vaikutusta asenteisiin on tutkittu selvästi vähemmän. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Haut tehtiin PsycInfo, PsycArticles ja Pubmed -tietokannoissa. Haku rajattiin vertaisarvioituihin ja englanninkielisiin tutkimuksiin. Katsaukseen valikoitui mukaan yhteensä 11 tutkimusta. Mukana oli sekä määrällistä että laadullista tutkimusta. Kaikissa tutkimuksissa käytettiin ärsykkeenä itsetuhoisuutta käsittelevää kirjallista kieltä, ja mukana oli niin yksittäisiä sanoja kuin pidempiä tekstejä. Suurin osa katsaukseen valikoituneista tutkimuksista käsitteli stigmatisoivan kielen vaikutusta tuomitseviin asenteisiin. Tutkimustulokset olivat melko yhdenmukaisia sen suhteen, että stigmatisoiva kieli lisää tuomitsevia asenteita itsetuhoisuutta kohtaan. Sen sijaan vain viisi tutkimusta käsitteli vastuullisen kielen vaikutusta neutraaleihin asenteisiin. Tulokset olivat sen suhteen ristiriitaisempia kuin stigmatisoivan kielen suhteen. Tämän systemaattisen katsauksen tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että vastuullista kieltä olisi kuitenkin kannattavaa suosia stigmatisoivan kielen sijaan. Näin voidaan edistää neutraalia asennetta itsetuhoisuutta kohtaan tuomitsevien asenteiden sijaan. Aiheesta tehdyt tutkimukset ovat yhä melko tuoreita ja luotettavien johtopäätösten tekemiseksi tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa.
Keywords: tekstit, sanat, asenteet, stigmat, itsetuho, itsetuhokäyttäytyminen, itsemurha