“Tuntuu, että mä rentoudun, kun saan keskittyä siihen ja unohtaa kaiken muun” : Nuorten kokemuksia käsityön tuottamasta hyvinvoinnista työpajatoiminnassa - Salomaa, Maija; Syren, Charlotta (My University, 2023)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella ohjatun käsityötoiminnan tuottamaa hyvinvointia nuorten työpajan starttiosaston nuorten kokemuksien kautta. Teoriassa määrittelimme hyvinvointia käsitteenä psyykkisistä ja sosiaalisista näkökulmista, ja liitimme ne käsityön tuottamaan hyvinvointiin. Hyvinvoinnin kokemukset ovat yksilöllisiä, ja niihin liittyy elämän merkitykselliseksi kokeminen. Merkityksellisiä kokemuksia on mahdollista saada käsitöiden kautta. Käsitöiden tekemiseen liitetään kokemuksia itseilmaisusta, henkilökohtaisesta kasvusta, rentoutumisesta ja rauhoittumisesta. Ohjasimme nuorille käsityötoimintaa yhdentoista viikon ajan starttipajalla, joka toimi nuorten työpajan alaisena. Nuoret suunnittelivat painokuvioita, painoivat kangasta, tekivät kokeiluja ja valmistivat näistä itselleen tuotteita kuten laukkuja, tyynyjä ja pussilakanoita. Järjestimme ohjattua käsityötoimintaa starttipajalla siten, että otimme huomioon työpajan metodit ja osallistujien tarpeet. Keskityimme ohjauksessa erityisesti positiivisen palautteen antamiseen ja hyvään vuorovaikutukseen nuorten kanssa. Keräsimme aineiston havainnoimalla työskentelyä ja yleistä ilmapiiriä käsityötoiminnan aikana, minkä jälkeen haastattelimme nuoria. Keskustelimme nuorten kanssa käsityön tekemisen tuottamista tuntemuksista koko yhdentoista ohjauskerran ajan. Käytimme yksilöhaastatteluissa kysymysten pohjana teoriaa ja työskentelyn aikana nuorilta esiin tulleita teemoja. Aikaisempien tutkimusten perusteella sekä aineistosta nousseiden teemojen pohjalta päädyimme havainnoimaan kolmea osa-aluetta: käsityön tekemisen tuottamia tuntemuksia, käsityön tuottamaa hyvinvointia ja käsityön yhteyttä minäpystyvyyden tunteeseen. Haastatteluista ja havainnoista saamiemme tulosten mukaan nuoret kokivat hyvinvointia käsityöpajan aikana. He rauhoittuivat työskentelyn äärellä ja unohtivat muut murheensa. Vastauksissaan nuoret näkivät käsityön ensisijaisesti rentouttavana ja rauhoittavana toimintana. Hyvinvointia tuottavaan käsityöhön yhdistyi erityisesti itselle mieluisan työn tekeminen sekä rauhallinen ja työskentelyä tukeva ympäristö. Käsityön yhteys hyvinvointiin näyttäytyi suurelta osin samanlaisina kuin aiemmissa aihetta koskevissa tutkimuksissa, joissa käsityö tuotti hyvinvointia rentoutumisen, terapeuttisuuden, sosiaalisten suhteiden ja henkilökohtaisen kasvun muodossa. Tämän tutkimuksen nuorissa epävarmuutta aiheutti pelko epäonnistumisesta, mikä oli merkittävin ero muihin tutkimuksiin.
Keywords: käsityö, hyvinvointi, nuorten työpaja