Yrityksen kauppahinta ja sitä selittävät tekijät : Empiirinen tutkimus yksityisten yhtiöiden ja pörssiyhtiöiden kauppahintaa selittävistä tekijöistä taloudellisten ja ei-taloudellisten tunnuslukujen avulla - Laaksonen, Ville (My University, 2024)
Toteutuneiden yrityskauppojen määrä on viimeisten vuosikymmenien aikana lisääntynyt merkittävästi. Yrityskauppojen määrän kasvu ei tule yllätyksenä, sillä yrityskaupan onnistuessa myytävän yrityksen osakkeiden taloudellinen arvo on kasvanut merkittävästi. Yrityksen myynnistä saatava rahamäärä riippuu toteutuneesta kauppahinnasta. Kauppahintaan päädytään perusteellisen arvonmääritysprosessin ja yrityskauppaneuvotteluiden kautta. Yrityksen kauppahinta määräytyy useimmiten arvonmäärityksen pohjalta. Arvonmääritykseen vaikuttavat yrityksen taloudelliset ja ei-taloudelliset tekijät. Taloudellisilla tekijöillä tarkoitetaan liikevaihtoa, käyttökatetta, liikevoittoa ja muita taloudellisia mittareita. Ei-taloudellisilla tekijöillä puolestaan tarkoitetaan esimerkiksi yrityksen henkilöstön osaavuutta ja patentteja. Lisäksi tarvitsee ennustaa tulevaisuutta ja katsoa menneisyyteen yhtiön taloudellisen suorituskyvyn arvioimiseksi. Näistä lukuisista tekijöistä muodostuu analyytikkojen tekemät arvonmääritykset yritykselle, joiden pohjalta pystytään indikoimaan mahdollista kauppahintaa. Tutkielman tavoitteena on selvittää empiirisen tutkimuksen avulla lineaarista regressioanalyysiä hyödyntämällä yrityskaupan hintaa selittäviä tekijöitä. Tutkimuksessa käytetään yksityisten yhtiöiden ja pörssiyhtiöiden toteutuneita kauppahintoja, joita pyritään selittämään taloudellisten ja ei-taloudellisten tunnuslukujen avulla. Tutkielman pääkysymyksiin eli “kuinka hyvin taloudelliset tunnusluvut selittävät suomalaisen julkisesti noteeratun yhtiön ja yksityisen yhtiön kauppahintaa?” ja “mitkä selittävät muuttujat vaikuttavat suhteessa eniten selitettävään muuttujaan eli kauppahintaan yrityskaupoissa syntyvien arvostuksien väliseen eroavaisuuteen?”. Tutkielman tavoitteena on selvittää empiirisen tutkimuksen avulla lineaarista regressioanalyysiä hyödyntämällä edellä mainitut tutkimuskysymykset. Tutkimuksessa käytetään yksityisten yhtiöiden ja pörssiyhtiöiden toteutuneita kauppahintoja, joita pyritään selittämään taloudellisten ja ei-taloudellisten tunnuslukujen avulla. Empiirisen tutkimuksen tuloksista selviää, että yhtiön taloudelliset tunnusluvut pystyvät ennustamaan vaihtelevalla selitysasteella toteutuneita kauppahintoja. Yksityisten yhtiöiden kauppahintaa pystytään selittämään paremmin taloudellisten tunnuslukujen avulla verrattuna pörssiyhtiöihin. Tutkimuksen keskeisempänä havaintona on, että taloudellisten tunnuslukujen avulla pystytään ennustamaan kauppahinnan suuruusluokkaa 60–90 %:n selitysasteella tunnusluvusta riippuen. Ei-taloudellisten mittareiden selitysaste jäi kauas taloudellisten tunnuslukujen selitysasteesta eikä niiden avulla pystytä ennustamaan kauppahintaa. Empiirisen tutkimuksen aineisto on kerätty julkisesti saatavilla olevista lähteistä pörssiyhtiöiden toteutuneiden kauppahintojen osalta. Yksityisten yrityskauppojen kauppahintoja on kerätty tutkijan omista lähteistä tiedot anonymisoiden, ettei toteutuneita kauppahintojen takana olevia yhtiöitä saada selville.
Keywords: yrityskauppa, kauppahinta, arvonmääritysmenetelmät