Kuljetusten päästövähennystavoitteet ja huoltovarmuus - Arola, Topias (My University, 2025)
Vihreä siirtymä asettaa päästövähennyspaineita kaikille yhteiskunnan sektoreille. Kuljetuksissa tulee löytää vaihtoehtoisia käyttövoimia fossiilisten polttoaineiden tilalle, mikä tuo merkittäviä muutoksia tulevaisuudessa. Kuljetukset ovat myös hyvin olennainen osa Suomen huoltovarmuutta, eli yhteiskunnan pitämistä toimintakykyisenä ja häiriöttömänä. Tämä tutkielma keskittyy tarkastelemaan näiden kahden, kuljetusten päästövähennystavoitteiden ja Suomen huoltovarmuuden, suhdetta toisiinsa sekä mahdollisia vaikutuksia, joita päästövähennystavoitteet huoltovarmuudelle aiheuttavat. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena tieteellisten artikkeleiden ja valittujen raporttien pohjalta. Ensimmäisessä osassa on tarkasteltu päästövähennyskeinoja kuljetuksissa kuljetusmuodoittain, toisessa osassa huoltovarmuutta ja sen oleellisia piirteitä kuljetuksissa, sekä viimeisenä on vedetty yhteen näiden vaikutuksia ja suhdetta toisiinsa. Kuljetusten päästövähennystavoitteilla voi olla monia sellaisia vaikutuksia kuljetuskustannuksiin, kaluston saatavuuteen sekä tuotannon ja infrastruktuurin vaatimuksiin, jotka hankaloittavat huoltovarmuuden edellytyksiä. Vähäpäästöisissä kuljetusmuodoissa, kuten raideliikenteessä, esiintyy myös ristiriitoja suhteessa huoltovarmuudelle tärkeisiin jatkuvuuteen ja häiriöttömyyteen. Toisaalta etenkin pidemmällä aikavälillä kuljetuskustannukset voivat kehityksen myötä laskea. Huoltovarmuudelle positiivinen vaikutus on myös siirtymä puhtaampiin energiamuotoihin ja kohti omavaraisuutta. Vaikutukset muovaavat mahdollisesti uusiksi yleistä huoltovarmuustoimintaa, jossa painopisteet tulevaisuudessa ovat esimerkiksi vähäpäästöisen ja toimintavarman kaluston, sekä uusiutuvan energian tuotannon ja jakelun riittävyyden takaamisessa. Toiminnassa olennaisena on myös innovaatioihin, kuten vetyenergiaan panostaminen.
Keywords: vihreä siirtymä, päästövähennykset, kuljetukset, huoltovarmuus, energia, jatkuvuus