Terveydenhuollon laadun ja taloudellisen menestymisen välinen jännite: Johdon ohjausjärjestelmien rooli pienessä optisen alan organisaatiossa - Sarin, Marjaana (My University, 2025)
Terveydenhuollon laadun ja voiton tavoittelun välisen jännitteen tasapainottamisen merkitys sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa voi kasvaa megatrendien, kuten väestön ikääntymisen ja kasvavan työvoimapulan myötä. Megatrendit luovat organisaatioille painetta parantaa terveydenhuollon palveluiden tuottavuutta ja hillitä kustannuksia, mutta myös taata laadukas hoito. Yhtenä keinona sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden varmentamiseksi Suomen hallitus on päättänyt poistaa ammattihenkilöasetuksen 16 §, jonka myötä optometristien rooli osana silmäterveydenhuoltoa tulee kasvamaan. Optometristit työskentelevät pääasiassa optisen alan organisaatiossa, jotka ovat Suomessa yksityisomisteisia osakeyhtiöitä. Alan erityispiirteisiin kuuluu terveydenhuollon palvelun, näöntutkimuksen, sitominen usein kiinteäksi osaksi tavaran kauppaa. Edellä mainitut tekijät muodostavat optisesta alasta mielenkiintoisen tutkimuskohteen terveydenhuollon laadun ja voiton tavoittelun välisen ristiriidan tutkimiselle. Suurin osa optisen alan liikevaihdosta tulee silmälasien myynnistä. Lakimuutoksen myötä tutkimustoiminnan, ja tämän myötä terveydenhuollon laadun varmistamisen, merkityksen voidaan kuitenkin nähdä kasvavan silmälasien myynnin rinnalla. Optisen alan organisaatioiden tulisikin pystyä huomioimaan sekä terveydenhuollon laatu että taloudellinen menestyminen toiminnassaan. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusotteella. Kirjallisuuskatsauksessa on käytetty sähköisiä ja kirjallisia aineistoja, ja se on koostettu alan kirjallisuudesta ja kansainvälisistä tieteellisistä artikkeleista. Tutkielman empiirisessä osuudessa on käytetty puolistrukturoituja haastatteluja. Tutkielman tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen aineiston avulla kuvailla, tutkia ja analysoida optisen alan organisaation johdon ohjausjärjestelmäkokonaisuutta. Kohdeorganisaationa toimii suomalainen yrittäjävetoinen optisen alan organisaatio. Tutkielman avulla pyritään saamaan ymmärrys terveydenhuollon laadun ja voiton tavoittelun välisen jännitteen tasapainottelemisesta johdon ohjausjärjestelmiä hyödyntäen optisella alalla. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että terveydenhuollon laadun ja voiton tavoittelun välinen jännite on mahdollista tasapainottaa johdon ohjausjärjestelmien avulla. Ohjausjärjestelmäkokonaisuudesta arvoperusteisen järjestelmän nähtiin toimivan merkittävimpänä yksittäisenä järjestelmänä edellä mainitun terveydenhuollon laadun ja voiton tavoittelun välisen jännitteen tasapainottamisessa pienessä optisen alan organisaatiossa. Arvoperusteisten järjestelmien havaittiin linkittyvän myös muihin kokonaisuuden järjestelmiin. Kyberneettisten järjestelmien havaittiin toimivan ohjausjärjestelmäkokonaisuudesta voiton tavoittelun tasapainottamisen kannalta merkittävimpänä järjestelmänä.
Keywords: johdon ohjausjärjestelmät, johdon ohjausjärjestelmäkokonaisuus, voiton tavoittelu, terveydenhuollon laatu, jännitteiden tasapainottaminen