Sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemukset monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuuden toteutumisesta - Huuhtiainen, Rebekka (My University, 2023)
Monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuuden toteutumista on tutkittu niukasti, vaikka monikulttuurisuus on lisääntynyt hoitotyössä. Tulevaisuudessa sairaanhoitajaopiskelijat ja heidän kokemuksensa ovat merkittävässä roolissa, sillä heidän tulee osata tarjota turvallisesti hoitoa monikulttuurisille potilaille. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemuksia monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuuden toteutumisesta. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa lisää tietoa monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuudesta hoitotyössä. Tämä tutkimus koostui kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja laadullisesta haastattelututkimuksesta. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin CINAHL-, PubMed-, Medic- ja Web of Science -tietokantoihin, joista valikoitui 17 tutkimusta mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella. Laadullinen haastattelututkimus oli kuvaileva poikkileikkaustutkimus, jonka aineisto kerättiin teemahaastatteluilla loppuvuodesta 2022. Tutkimusaineisto kerättiin tarkoituksenmukaisella otannalla kahden eri ammattikorkeakoulun viimeisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoilta (n=5). Teemahaastatteluiden runkona käytettiin Larry Purnellin kulttuurisen kompetenssin mallin osa-alueita. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemukset monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuuden toteutumisesta liittyivät 1) kieleen ja kommunikointiin, 2) sairauksien hoitamiseen ja niihin suhtautumiseen, 3) hoitohenkilökuntaan, 4) yhteisöllisyyteen ja 5) kulttuurisiin traditioihin. Tulosten perusteella monet eri tekijät edistivät ja estivät monikulttuuristen potilaiden turvallisen hoidon tarjoamista. Nämä monikulttuuristen potilaiden hoidon erityispiirteet tulisi huomioida terveydenhuollossa, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi. Tässä tutkimuksessa sairaanhoitajaopiskelijat kertoivat heidän omista kokemuksistaan. Tulevaisuudessa on tärkeää selvittää suuremmalla otoksella sairaanhoitajaopiskelijoiden sekä potilaiden ja hoitajien näkemyksiä monikulttuuristen potilaiden potilasturvallisuuden toteutumisesta. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää sairaanhoitajaopiskelijoiden opetussuunnitelmissa esimerkiksi potilasturvallisuuden ja kulttuurisen kompetenssin opetuksen kehittämisessä. Lisäksi tuloksia voidaan hyödyntää terveydenhuollossa monikulttuuristen potilaiden hoitamisessa.

Despite the increasing multiculturalism in healthcare, there is a limited amount of research about safety of care for multicultural patients. In the future, nursing students and their experiences will play a significant role as the students need to be able to provide culturally competent care safely to patients. The purpose of this study was to describe nursing students' experiences of patient safety for multicultural patients. The aim of the study was to generate more information about patient safety in nursing care for multicultural patients. This study consisted of two parts: a literature review and a qualitative interview study. The systematic literature review was conducted in four databases: CINAHL, PubMed, Medic and Web of Science. A total of 17 articles were chosen based on inclusion and exclusion criteria. The interview study was a descriptive cross-sectional study, and the data were collected through thematic interviews in late 2022. The study participants were purposively sampled from final-year nursing students (n=5) from two different Finnish universities of applied sciences. The parts of Larry Purnell's cultural competence model were used as the framework of the theme interviews. The data was analyzed using inductive content analysis. Nursing students' experiences of patient safety for multicultural patients were related to 1) language and communication, 2) management of and approach to diseases, 3) healthcare professionals, 4) the community, and 5) cultural traditions. Based on the results, various factors facilitated or hindered the provision of safe care for multicultural patients emphasizing the need to consider healthcare-related characteristics to ensure patient safety. In this study, nursing students shared their own experiences. In the future, it is important to explore the perspectives of a larger sample of nursing students, patients, and healthcare professionals regarding the implementation of patient safety for multicultural patients. The findings of this study can be utilized in nursing student curricula, for example, in the development of education on patient safety and cultural competence. Additionally, the results can be applied in healthcare settings in the care of multicultural patients.
Keywords: sairaanhoitajaopiskelija, monikulttuurisuus, potilasturvallisuus, kirjallisuuskatsaus