Perinnön ja testamenttiin perustuvan oikeuden suojaaminen ulosotto- ja konkurssimenettelyiltä : Perillisen ja testamentinsaajan sekä perinnönjättäjän keinot - Talso, Ella (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkastellaan perinnön ja testamenttiin perustuvan oikeuden suojaamista ulosotto- ja konkurssimenettelyiltä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten perintöä ja testamenttiin perustuvaa oikeutta on mahdollista suojata voimassa olevan oikeuden mukaan ulosotto- ja konkurssimenettelyltä, jossa perillisellä tai testamentinsaajalla on henkilökohtainen velkavastuu. Tutkimuksen tarkoitusta alleviivaa se, että luonnollisten henkilöiden ja oikeushenkilöiden ylivelkaisuus ja insolvenssimenettelyt ovat lukumäärältään nousussa, samoin kuin perintöjen määrä. Tutkielman aiheen merkityksellisyyttä korostaa myös Suomen talouden vuoden 2023 taantuma ja sitä seuraavat vaikutukset. Tutkimus on luonteeltaan teoreettinen ja tutkimusmetodina on oikeusdogmatiikka eli lainoppi, sillä tutkielmassa pyritään tulkitsemaan ja etenkin systematisoimaan voimassa olevaa oikeutta. Keskeisenä lähdeaineistona tutkimuksessa on voimassa oleva lainsäädäntö, etenkin perintökaari, ulosottokaari ja konkurssilaki sekä näiden esityöt. Lisäksi tutkielmassa olennaisena lähteenä on korkeimman oikeuden ja hovioikeuksien oikeuskäytäntö sekä jäämistö- ja insolvenssioikeudellinen oikeuskirjallisuus. Tutkimus osoittaa, että yksi perinnönjättäjän kannalta tehokkaimmista keinoista perinnön tai testamenttiin perustuvan oikeuden suojaamiseen on testamenttaus jollekin muulle kuin velalliselle siten, että testamenttauksessa otetaan huomioon ulosottokaaren ja konkurssilain säännökset keinotekoisen vaarallisuusjärjestelyn syrjäytymisestä. Lisäksi perinnönjättäjän kannalta testamenttaus ylivelkaisuuteen liitetyllä ehdolla tai eri legaattien hyödyntäminen, etenkin omistusoikeuden testamenttaaminen velalliselle ja hallintaoikeuden testamenttaaminen kolmannelle tai hallintaoikeuden testamenttaaminen velalliselle ja omistusoikeuden testamenttaaminen kolmannelle, ilmenivät niin ikään tehokkaiksi keinoksi suojata perintöä tai testamenttiin perustuvaa oikeutta konkurssi- tai ulosottomenettelyn piiriin joutumiselta. Osoittautui myös, että perinnönjättäjä voi hyödyntää tietyissä tilanteissa perinnöttömäksi tekemistä. Sen sijaan perillisen osalta tehokkaimmaksi keinoksi suojata perintöä tai testamenttiin perustuvaa oikeutta ulosotto- ja konkurssimenettelyiltä ilmeni perintökaaren mukainen ennakkoluopuminen, kun taas puolestaan testamentinsaajan osalta varmimmaksi tavaksi osoittautui välittömästi perittävän kuoleman jälkeen tapahtuva perintökaaren mukainen jälkiluopuminen. Tutkielman tulokset osoittavat, että jotta perintö tai testamenttiin perustuva oikeus on suojassa konkurssi- tai ulosottomenettelyltä, perillisen ylivelkaisuustilanteessa etenkin perinnönjättäjän, kuin myös perillisen, toimesta tapahtuvalla jäämistösuunnittelulla on tärkeä rooli ja vastaavasti, että velallisena olevan perillisen tai testamentinsaajan on toimittava viipymättä perinnönjättäjän kuoleman jälkeen saadakseen oikeutensa suojattua.
Keywords: jäämistösuunnittelu, perintöoikeus, testamenttioikeus, konkurssi, ulosotto, perinnöstä luopuminen, legaatti, perintöön ryhtyminen, keinotekoinen järjestely, perinnöttömäksi tekeminen