Yritysvastuusidonnainen johdon palkitseminen vastuullisen liiketoiminnan edistämisessä : Suomalaisia suuryrityksiä tarkasteleva case-tutkimus - Wihuri, Sofia (My University, 2023)
Johdon ohjausjärjestelmien tutkimuksen juuret löytyvät johdon laskentatoimen kirjallisuudesta, ja niillä tarkoitetaan laajaa joukkoa mekanismeja, joiden avulla pyritään saavuttamaan tavoitekongruenssi ja ohjaamaan yrityksen jäseniä toimimaan yrityksen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhä laajempi joukko tutkijoita pitää johdon ohjausjärjestelmiä oleellisina ja välttämättöminä keinoina edistää yritysten vastuullista liiketoimintaa. Tässä tutkielmassa syvennytään yhteen johdon ohjausjärjestelmätyyppiin eli palkitsemiseen ja sen rooliin yrityksen vastuullisuustyön edistämisessä. Aiemmissa tutkimuksissa on selviä ristiriitaisuuksia sen suhteen, onko johdon palkitsemisella merkitystä ja vaikuttavuutta vastuullisen liiketoiminnan edistämisessä. Keskustelua herättää erityisesti se, että samanaikaisesti ihmiskuntaa uhkaavat ongelmat kuten ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen ja eriarvoisuuden kasvu ovat johtaneet yrityksiin kohdistuvan sääntelyn ja sidosryhmäodotusten merkittävään kasvuun. Uusi sääntely tekee yritysten toiminnasta entistä läpinäkyvämpää, ja yritykset etsivät aktiivisesti keinoja parantaa omaa legitimiteettiään. Aiemmat ristiriitaiset tutkimustulokset sekä voimakkaasti lisääntynyt sääntely ja sidosryhmäodotukset ovat saaneet tutkijat pohtimaan, ovatko hallinnolliset mekanismit, kuten yritysvastuusidonnaiset palkitsemisjärjestelmät, yritysten vastaus lisääntyneisiin paineisiin sen sijaan, että niillä pyrittäisiin parantamaan yritysvastuuta ja ohjaamaan johdon toimintaa. Aiempi tutkimustieto aiheesta keskittyy pääosin yhdysvaltalaisiin suuryrityksiin ja on julkaistu ennen merkittävän uuden sääntelyn voimaan astumista, millä voi olla vaikutusta tutkimustuloksiin. Uudelle empiiriselle tutkimukselle on näin ollen tarvetta eri maantieteellisillä alueilla ja eri kokoluokan yrityksissä. Tämä tutkielma on toteutettu kahta suomalaista suuryritystä tarkastelevana case-tutkimuksena ja tarkoituksena on tutkia yritysvastuusidonnaisen johdon palkitsemisen merkitystä ja vaikuttavuutta vastuullisen liiketoiminnan edistämisessä sekä syventyä siihen, millä tavoin yritysvastuutavoitteet on linkitetty johdon palkitsemiseen suomalaisissa suuryrityksissä. Tutkielmassa yritysvastuusidonnaisella palkitsemisjärjestelmällä tarkoitetaan palkitsemisjärjestelmää, jossa yritysvastuutavoitteet ovat osana johdon palkitsemiskriteerejä. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena haastattelututkimuksena ja teoreettinen viitekehys on muodostettu aiemman akateemisen kirjallisuuden pohjalta. Haastatteluaineisto on kerätty puolistrukturoiduin haastatteluin haastattelemalla yhteensä kuutta palkitsemisen ja vastuullisuuden asiantuntijaa. Tutkimuksen aikana havaittiin, että tulokset ovat ristiriitaisia sen suhteen, millainen merkitys johdon palkitsemisella on vastuullisen liiketoiminnan edistämisessä. Voidaan kuitenkin todeta, että palkitseminen on yksi mahdollinen ohjausmekanismi ja sen avulla voidaan viestiä yrityksen arvoja ja strategisia tavoitteita niin yrityksen sisällä kuin ulkoisesti. Tulosten mukaan mahdollisesti merkittävämpiä taustatekijöitä ovat strategiatyö sekä johdon sisäänrakennetut asenteet ja arvot, joiden vaikuttavuutta voidaan mahdollisesti tehostaa palkitsemisen avulla. Tutkimus osoittaa, että yritysten tulisi lisätä yritysvastuumittarien painoarvoa kokonaispalkitsemisessa, kytkeä johdon palkitsemiseen ennen kaikkea kvantitatiivisia mittareita ja välttää subjektiivista suorituksen arviointia yritysvastuun ja johdon palkitsemisen välisen kytköksen vahvistamiseksi. Tutkimustulosten perusteella uusi sääntely kuten CSR-direktiivi voi madaltaa kynnystä ottaa käyttöön yritysvastuusidonnaisia palkitsemisjärjestelmiä ja ennen kaikkea kvantitatiivisia mittareita.
Keywords: johdon ohjausjärjestelmä, yritysvastuusidonnainen palkitsemisjärjestelmä, johdon palkitseminen, CSRD, vastuullinen palkitseminen, yritysvastuu, sidosryhmäteoria, vastuullisuus, ESG