Teranostiikka - syövän kohdennettua terapiaa ja diagnostiikkaa - Kemppainen, Jukka; Ahtiainen, Veera; Kangasmäki, Aki; Joensuu, Timo (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Teranostiikka on syövän diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvä termi, jossa yhdistyvät sananmukaisesti terapia ja diagnostiikka. Sillä tarkoitetaan syöpäsolujen pintarakenteiden tai reseptoreiden molekyylikuvantamista isotooppikuvantamisella (gammakuvaus) tai positroniemissiotomografialla (PET) ja samaan kuvantamisen kohdemolekyyliin kohdistettua onkotroopppista eli syöpäsoluihin kohdistuvaa radioisotooppihoitoa. Teranostiikassa molekyylikuvantamisella arvioidaan, soveltuuko potilas tietyn syövän radioisotooppihoitoon. Hoidon tehoa arvioidaan vastaavasti saman kohdemolekyylin kuvantamisella uudelleen hoitojen jälkeen. Isotooppihoito on kehon sisäistä sädehoitoa, jossa beeta tai alfasäteilevä isotooppi saadaan sitoutumaan syöpäsoluihin, mikä vähentää terveelle kudokselle kohdistuvia säteilyhaittoja verrattuna ulkoiseen sädehoitoon, jossa säteily joutuu läpäisemään terveitä kudoksia ulottuakseen kohteeseen.