Konenäön käyttö jääkiekossa - Säkki, Dmitry (My University, 2024)
Konenäkö on tekoälyn osa-alue, joka on luotu kuvien analysointiin kameroiden ja ohjelmiston avulla. Saatua dataa voidaan käyttää erilaisten visuaalisten ongelmien ratkaisemiseen. Nykyään konenäöllä on valtava vaikutus terveydenhuoltoon, turvallisuuteen ja moniin muihin aloihin, eikä urheilu ole poikkeus. Urheilumaailma kokee parhaillaan valtavia muutoksia ja konenäön tulo on muuttanut ihmisten näkemyksiä monesta urheilulajista. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan konenäön käyttömahdollisuuksia jääkiekossa. Tutkielmassa tutustutaan koneoppimiseen ja perehdytään konvoluutioneuroverkkojen toimintaan, joita käytetään konenäköön liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. Konvoluutioneuroverkot soveltuvat parhaiten kohteiden tunnistamiseen ja niiden sijainnin paikantamiseen videokuvista, joten niitä voidaan käyttää jääkiekkoilijoiden tunnistamiseen ja seuraamiseen, jääkiekko-ottelun aikana tapahtuvien tappelutilanteiden havaitsemiseen ja kiekon liikkeiden seurantaan.
Keywords: konenäkö, konvoluutioneuroverkot, koneoppiminen, jääkiekko