Lapsi nieli vierasesineen – miten tutkin ja hoidan? - Raitio, Arimatias (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Lasten nielemät vierasesineet kulkeutuvat useimmiten mahalaukusta ja suolistosta ulosteen mukana ulos viikon, parin sisällä. Jos näin ei käy, otetaan uusi röntgenkuva.
Ruokatorveen juuttuneet paristot poistetaan lapsilta viiveettä ja muut ruokatorven vierasesineet saman vuorokauden aikana.
Mahalaukusta poistetaan monilukuiset magneetit, isokokoiset paristot sekä harkinnan mukaan huomattavan suurikokoiset esineet kaikilta lapsilta.
Monilukuiset suolistoon edenneet magneetit vaativat sairaalaseurantaa sekä toistuvia röntgenkuvauksia siihen asti, että ne ovat viimeistä lukuun ottamatta poistuneet.