Helsingin langattomien verkkojen nimet - Vänskä, Jenni (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Helsingin langattomien verkkojen nimiä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen on langattoman verkon nimen rakenne ja millaisista nimenosista langattoman verkon nimi muodostuu. Tutkimus kuuluu nimistöntutkimuksen alaan ja se sijoittuu vielä melko nuoreen verkon nimistön tutkimushaaraan. Tutkimusaineiston koko on 547 langattoman verkon nimeä. Nimet on kerätty Helsingin ydinkeskustan alueelta vuonna 2023. Aineistoa tarkastellaan kieliyhteisön näkökulmasta ja sen analyysissa hyödynnetään Paula Sjöblomin kehittämää funktionaalis-semanttista analyysimallia. Tutkielman tulokset osoittavat, että langattoman verkon nimi muodostuu tyypillisesti yksilöivästä nimenosasta ja yhdestä lisätietoa antavasta nimenosasta. Yksilöivät nimenosat voidaan luokitella sana-aineksensa mukaan kahdeksaan eri luokkaan: organisaatioiden nimet, muut kielen ilmaukset, lyhenteet, tekosanat, henkilönnimet, tuotenimet, paikannimet ja muut erisnimet. Lisätietoa antavat nimenosat voidaan luokitella tehtäviensä perusteella kuuteen pääluokkaan: käyttäjäryhmää ilmaiseva osa, verkkoa ilmaiseva osa, numero, teknologiaa ilmaiseva osa, muuta lisätietoa antava osa ja paikkaa ilmaiseva osa. Langattoman verkon nimen tarkoituksena on yksilöidä langaton verkko ja antaa lisätietoa tarkoitteestaan.
Keywords: nimistöntutkimus, WLAN, WIFI, SSID, langaton verkko, verkon nimistö