Jälkihuolto mielenterveydellistä tukea tarvitsevien nuorten itsenäistymisen tukena. - Salonen, Sanni; Kaittila, Anniina; Alin, Minna; Leinonen, Leena; Anis, Merja (Sosiaalipoliittinen yhdistys ja Sosiaalityön tutkimuksen seura, 2026)
Siirtymässä lapsuudesta aikuisuuteen nuori tarvitsee lähiympäristönsä tukea ja ohjausta. Avun ja tuen tarve on entistä merkityksellisempi, jos nuori on lapsuudessaan kohdannut traumaattisia kokemuksia tai psyykkisiä haasteita. Artikkelissa tarkastelemme jälkihuollon tarjoaman tuen roolia sellaisten nuorten aikuistumisessa, jotka ovat olleet lastensuojelun sijoittamina ja joilla on ollut tarve psykiatriselle tuelle. Artikkeli pohjautuu laadulliseen narratiivisen haastatteluaineistoon, joka on kerätty vuosina 2021-2022. Tutkimme jälkihuollon roolia nuorten tukena sijaishuollon jälkeistä itsenäistä elämää aloittaessa ja tekijöitä, jotka ovat nuorten kokemusten valossa keskeisiä toimivan jälkihuollon näkökulmasta. Tutkimustuloksissa ilmenee sekä työntekijöiden osaamiseen ja taitoihin, työn toteuttamisen rakenteisiin ja tarjottaviin tukimuotoihin liittyviä tekijöitä. Keskeisimpinä tekijöinä toimivalle jälkihuollolle nousivat muun muassa työntekijöiden pysyvyys, kohtaamisten ilmapiiri, työntekijöiden ammatillinen osaaminen sekä mahdollisuus konkreettisen avun ja tuen saamiseen.