Tilintarkastusvalvonnan laadunvarmistusprosessi : Kansainvälinen ulottuvuus - Karjalainen, Elina (My University, 2022)
Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten tilintarkastuksen laadunvalvontaprosessi on järjestetty eräissä Euroopan maissa ja miten Suomen laadunvarmistuksen prosessia voisi tämän tiedon valossa kehittää. Suomen tilintarkastuksen laadunvalvonta on ollut yleisessä keskustelussa laadunvalvontojen tulosten takia ja keskustelussa on noussut esille esimerkiksi laadunvarmistuksen arviointiasteikko sekä tarkastettavien toimeksiantojen lukumäärä. Aikaisempi tutkimustieto perustuu laadunvalvontojen seurauksien tutkimiseen sekä Yhdysvalloissa laadunvalvontaa suorittavan PCAOB:n laatimien raporttien tutkimiseen. Tutkimustietoa löytyy raportoinnin vaikutuksesta sidosryhmien käyttäytymiseen sekä Euroopasta CEAOB:n tuottamaa tietoa laadunvalvontojen seuraamusmenettelyistä. Laadunvarmistuksen käytännön prosessista ei löydy kuitenkaan aikaisempaa tutkimustietoa, Euroopan osalta aiempi tutkimustieto kertoo, miten laadunvalvonnan tehtävät on järjestetty viranomaisen ja ammattitahon suhteessa sekä miten laadunvalvonnan rahoitus on rakennettu. Tutkielman empiirisessä osuudessa keskityttiin saamaan tietoa vertailumaiden käytännön prosesseista, jotta saataisiin tietoa, miten Suomen laadunvarmistuksen prosessia voitaisiin kehittää. Vertailumaiden laadunvalvojille toteutetut haastattelut osoittivat, että Suomen prosessissa on paljon yhtenäistä vertailumaihin nähden, mutta myös eroavaisuuksia, joilla prosessia voitaisiin kehittää. Tutkielman johtopäätöksenä on, että Suomen laadunvarmistusprosessissa voitaisiin ottaa huomioon mahdollisuus laajentaa tarkastusta kahteen toimeksiantoon olosuhteiden niin vaatiessa. Tämän lisäksi painopistealueiden määrittely enemmän tapauskohtaisesti kehittäisi prosessia ja tuloksen luotettavuutta parantaisi kahden laadunvalvojan käyttäminen Ruotsin mallin mukaisesti. Johtopäätöksenä todettiin myös, että Suomen prosessin arviointiasteikko on linjassa vertailumaiden kanssa, sen ollessa kaksiportainen. Myös laadunvarmistuksen jakaminen osittain ammattitaholle tulisi ottaa harkintaan, sillä useat vertailumaista ovat jakaneet työtehtävät viranomaisen ja ammattitahon kesken.
Keywords: tilintarkastus,laadunvalvonta,laadunvarmistusprosessi