QR-koodien tietoturva sovellusten välisessä tiedonsiirrossa - Hannonen, Onnimanni (My University, 2024)
QR-koodien käyttö sovellusten välisessä tiedonsiirrossa on yleistynyt niiden helppokäyt- töisyyden ja standardoinnin ansiosta. Erityisesti Covid-19-pandemian aikana QR-koodien käyttö yleistyi, koska niiden avulla voidaan siirtää tietoa täysin kontaktittomasti. QR- koodien yleisimmät käyttökohteet – esimerkiksi sisäänkirjautuminen, vahvistaminen ja maksaminen – ovat tietoturvan näkökulmasta hyvinkin kriittisiä. Standardin mukainen QR-koodi ei kuitenkaan oletusarvoisesti ole tietoturvallinen; on siis sovelluskehittäjän vastuulla huolehtia, ettei QR-koodien käyttö kasvata sovelluksen hyökkäys pinta-alaa. Tässä tutkielmassa selvitetään systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin, minkälaisia uhkaskenaarioita QR-koodeihin kohdistuu ja miten niitä voidaan minimoida. Kirjallisuu- dessa esitetyt uhkaskenaariot – vakoilu, tietojenkalastelu, peukalointi ja injektiohyökkäyk- set – havainnollistetaan esimerkkien avulla. Uhkaskenaarioiden minimoimiseksi esitetyt ratkaisut – salaus, steganografia, piilotus ja verifiointi – kootaan ja analysoidaan niiden rajoitteita. Tunnistettujen rajoitteiden pohjalta tutkielmassa esitetään teoreettista pohjaa uudelle monikerroksiselle QR-koodien tietoturvaa parantavalle menetelmälle.
Keywords: QR-koodi, tietoturva, tiedonsiirto