Kokemuksia kivillä hoitamisesta. : Etnografinen tutkimus vaihtoehtolääkinnän marginaalista - Helo, Katja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tarkastelen pro gradu -työssäni kivillä hoitamisen ilmiötä sellaisena kuin kivihoitoja käyttävät ihmiset itse sitä kuvaavat. Tutkin aihettani etnografisen menetelmän keinoin. Pääasiallisia tutkimuskysymyksiäni ovat: A) Millä tavoin tutkittavat kertovat hoitavansa kivillä? B) Mitä kivihoito merkitsee käyttäjilleen? Miten käyttäjät kuvaavat hoitokokemuksiaan? Tutkimusaineistoni muodostuu haastatteluista ja teemakirjoituksista. Näiden tarkastelussa olen soveltanut grounded theory -menetelmää aineistolähtöisen sisällönanalyysin työskentelytapana. Kivillä hoitaminen paikantuu vaihtoehtolääkinnän ja kokonaisvaltaisen henkisyyden alueille. Folkloristiikan näkökulmasta se on osa nykykansanlääkintää. Osa tutkimistani ihmisistä on hoitanut itseään tai muita kivillä muutamia vuosia, osa jopa yli kymmenen vuoden ajan. Tavallisimpia hoitamisen tapoja ovat tutkimukseni mukaan yhden tai useamman kiven asettaminen omalle tai toisen henkilön keholle. Monet hoitavat myös asettamalla kiviä kehon ympärille, tai muuten koskettamatta kivillä kehoa. Osa hoitamisesta tapahtuu nukkuessa. Lisäksi aineistossa kuvataan paljon intialaista jokikivihoitoa, meditointia, ja kivien käyttöä esimerkiksi sisustuksessa ja koruina. Olen jakanut aineistosta löytämäni kokemukset kahteen yläluokkaan, fyysisiin ja psyykkisiin. Suurin osa kivihoitoihin liittyvistä fyysisistä kokemuksista on jollakin tavoin yhteydessä kipuun. Aineiston perusteella myös esimerkiksi flunssan hoito ja ehkäisy kivihoidon avulla on melko tavallista. Psyykkisten kokemusten osalta yleistä on kokea kivihoito rentouttavana, ja monien henkilöiden kokemukset liittyvät horrokseen, nukahtamiseen tai uneen. Aineistossa viitataan runsaasti myös esimerkiksi tasapainoon, energiaan ja vahvistumiseen. Lisäksi kirjoittajat ovat maininneet jonkin verran kivillä hoitamiaan psyykkisiä vaivoja, kuten pelko ja ahdistus, ja hoitojen yhteydessä kokemiaan tunteita. Kivihoitojen merkitykset käyttäjilleen jakaantuvat aineiston pohjalta neljään ryhmään. Ajalliseen ulottuvuuteen liittyvät ilmaukset kuvaavat kirjoittajien pitkäaikaista kiinnostusta kiviä kohtaan. Monille ihmisille kivet ja kivihoidot muodostavat keskeisen alueen elämässä. Heitä kuvaa luokka kivihoidot elämäntapana. Kolmantena ryhmänä erotin aineistosta luontoon liittyvät ilmaukset, joiden perusteella kivihoito esimerkiksi nähdään luonnonmukaisena ja pehmeänä hoitokeinona. Neljäs ryhmä, kivihoito yhtenä hoitomuodoista, koostuu ihmisistä, jotka ovat tuoneet esiin käyttävänsä kivihoitojen lisäksi myös muita vaihtoehtohoitoja.