Seitsemän oikein : Uskomukset, asenteet ja päätöksenteon harhat suomalaisten lottoamisessa - Jokinen, Jere-Pekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Lotto on Suomen suosituin rahapeli. Koska jokaisen yksittäisen lottorivin odotettu rahallinen hyöty on negatiivinen, ei perinteisen talousteorian odotetun hyödyn teoria kuvaa lottokäyttäytymistä kattavasti. Päätöksentekijät altistuvat usein päätöksenteon harhoille tehdessään päätöksiään epävarmuuden vallitessa. He antavat päätöksenteossaan painoarvoa onnelle, sekä riippumattomille ja menneille tapahtumille. Tämä tutkimus pyrki selvittämään syitä lottoamisen taustalla sekä vastaamaan kysymykseen: altistuvatko suomalaiset lottoajat päätöksenteon harhoille? Tutkimuksen suoritin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Otos sisälsi 175 vastaajaa. Säännölliset lottoajat uskoivat merkitsevästi enemmän hyvään onneen kuin harvoin tai ei koskaan lottoavat. Suomalaiset lottoajat altistuivat uhkapelaajan harhalle, sillä he suosivat suhteettoman paljon tasaisesti jakautuneita rivejä ja he myös välttivät valitsemasta viime arvonnan voittoriviä. Menneet kustannukset ja sitoumukset olivat yhteydessä kupongin arvostamiseen, sillä suurin osa lottoajista ei suostunut lottokuponkinsa vaihtoon, vaikka vaihdon yhteydessä olisi maksettu rahallinen korvaus. Suomalaiset lottoajat valitsevat itse lähes aina numeronsa, syiden vaihdellessa syntymäpäivistä lempinumeroihin. Onnen mieltäminen henkilökohtaisena, kontrolloitavana ominaisuutena on yhteydessä säännölliseen lottoamiseen. Lottoajien altistuminen uhkapelaajan harhalle rivien valinnassa johtaa odotusarvoisesti alhaisempaan rahalliseen hyötyyn, sillä loton voitot jaetaan kaikkien oikein veikanneiden kesken.