" Pelko. Se on tunne jota ei kenellekään lapselle soisi.” — Vanhempien parisuhdeväkivallalle altistuneiden kokemuksia internetkeskusteluiden valossa - Saarinen, Janni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämän tutkielman aiheena on perhe- ja lähisuhdeväkivalta, joka on suomalaisessa yhteiskunnassa arka ja vaiettu aihe. Lähisuhdeväkivallan yleisin ilmenemismuoto on parisuhdeväkivalta, jolloin väkivaltaa esiintyy vain puolisoiden välillä. Väkivallan näkeminen, kuuleminen sekä sen seurausten keskellä eläminen vaikuttavat kuitenkin aina jokaiseen perheenjäseneen. Lapselle väkivallan sivustaseuraamisen on todettu aiheuttavan samanlaisia ja yhtä vakavia seurauksia kuin lapseen kohdistuvalla suorallakin väkivallalla. Osa väkivallalle altistumisen seurauksista tulee näkyväksi heti, osta vasta myöhemmin. Tässä työssä kiinnostuksen kohteena ovat lapsuudessaan parisuhdeväkivallalle altistuneiden kokemukset väkivallan näkymisestä lapsuudessa ja aikuisuudessa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka vanhempien välistä parisuhdeväkivaltaa lapsuudessaan sivustaseuranneet kokevat väkivallan olemassa olon näkyneen heidän lapsuudessaan sekä vaikuttaneen heihin myöhemmässä elämässä. Aineistoa olen analysoinut sisällönanalyyttisin menetelmin. Tutkielman keskeisimpiä tuloksia on, että vanhempien välinen parisuhdeväkivalta on tullut näkyväksi sekä lapsuudessa että aikuisuudessa monilla eri elämän osa-alueilla. Lapsuudessa väkivallalle altistuminen on näyttäytynyt lapsen omana oireluina, vanhemmuuden ongelmina sekä lapsen konkreettisina yrityksinä puuttua väkivaltaan. Aikuisuudessa seuraukset tulivat näkyväksi omassa vanhemmuudessa, parisuhteissa, suhtautumisessa omiin vanhempiin sekä aikuisuuden konkreettisena oireluina. Tutkielman perusteella voi päätellä, että väkivallalle altistuminen on vaikuttanut lapsuudessa kielteisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen sekä lapset ovat joutuneet kantamaan vastuuta asioita, joita ei heille voida lukea kuuluvan. Lapset myös kokevat olleensa vastuussa väkivallasta. Lapsuuden väkivaltakokemukset näyttävät olevan vanhemmuuden ja parisuhteiden myötä osin ylisukupolvisia. Väkivallan myötä ihmisen elämässä vaurioituu tärkeitä ihmissuhteita ja suhteet omiin vanhempiin ovat heikkoja tai niitä ei ole lainkaan. Traumaperäisen stressihäiriön myötä väkivallalle altistumisen voidaan nähdä heikentävän elämänlaatua eri tavoin vielä tänäkin päivänä.