Jatkuvan testauksen automatisointi: menetelmien tarkastelu - Sirva, Verneri (My University, 2025)
Jatkuva testaus on olennainen osa modernia ohjelmistokehitystä, sillä se mahdollistaa virheiden havaitsemisen ja korjaamisen tehokkaasti. Automatisoimalla ohjelmistotestaus voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä. Testejä voidaan ajaa useasti, manuaalisen testauksen aiheuttamia pysähdyksiä ohjelmistokehityksessä ei tule, sekä testikattavuus ja mutaatioiden löytäminen saattaa olla automaattisissa testeissä parempaa manuaaliseen testaukseen verrattuna. Tutkielmassa tarkastellaan seuraavia ohjelmistotestauksen osa-alueita: testaustasot, testaustyypit ja testausmenetelmät. Näiden soveltuvuutta jatkuvaan automaattiseen testaukseen arvioidaan kattavuuden, kustannustehokkuuden ja virheiden löytämisen kyvykkyyden näkökulmasta. Tutkielman havainnot osoittavat, että automaattinen testaus parantaa testausprosessin tehokkuutta ja laatua, mutta vaatii merkittäviä alkuinvestointeja. Automaattisen jatkuvan testauksen yhdistäminen organisaation tarpeisiin tarjoaa mahdollisuuden optimoida ohjelmistokehitysprosessia ja varmistaa ohjelmistojen laatu koko ohjelmiston elinkaaren ajan. On kuitenkin huomioitava, että automaattinen testaus saattaa vaatia ohelle manuaalista testausta. Esimerkiksi turvallisuustestauksessa tarvitaan automaattisen testauksen ohella ihmisen luovuuteen ja oppimiskykyyn perustuvaa manuaalista testausta.
Keywords: jatkuva testaus, automaattinen ohjelmistotestaus, ohjelmistotestaus, ohjelmistokehitys, jatkuvat menetelmät