Ikäihmisten verkkosivuilla kohtaamia saavutettavuusongelmia - Lehtilä, Elsa (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa arvioidaan kirjallisuuskatsauksen avulla ikäihmisten kohtaamia saavutettavuusongelmia verkkosivustoilla sekä tarkastellaan, onko Verkkosivujen saavutettavuusohjeistus (WCAG) riittävä työkalu näiden ongelmien ratkaisemiseen. Tutkimuksessa pohditaan myös millaisen käyttäjäkunnan ikäihmiset muodostavat ja onko lainsäädäntö riittävää saavutettavuuden toteutumiseksi. Tutkimuksen aineisto, joka kerättiin pääasiassa ACM ja SpringerLink tietokannoista, paljasti yleisiä saavutettavuuspuutteita. Nämä puutteet sisälsivät epäselvästi nimettyjä linkkejä, puutteellisia otsikoita sekä navigointihaasteita, jotka kaikki lisäävät erityisesti ikäihmisten kognitiivista kuormitusta. Dynaamiset elementit, kuten automaattisesti päivittyvät uutiskarusellit ja yllättävät pop-up-ikkunat, osoittautuivat erityisen ongelmallisiksi. Tutkimuksessa ehdotetaan, että näiden elementtien minimointi ja parempi hallinta voivat merkittävästi parantaa iäkkäiden käyttäjien verkkosivujen käyttökokemusta. Tutkimus korostaa, että iän mukanaan tuomat muutokset näkökyvyssä, kuulossa, kognitiossa ja motoriikassa tekevät ikäihmisistä monimuotoisen käyttäjäryhmän, jolla on erityisiä tarpeita. Vaikka WCAG-kriteerit tarjoavatkin ohjeistuksia monille saavutettavuusongelmille, tutkielma osoittaa, etteivät ne yksin riitä poistamaan kaikkia esteitä. Tutkimus nostaa esiin tarpeen jatkuvasta kehityksestä saavutettavuusstandardeissa, erityisesti ikäihmisten tarpeisiin keskittyen. Nykyinen lainsäädäntö ei aina velvoita noudattamaan kaikkein kriittisimpiä WCAG-kriteereitä, mikä jättää huomiotta ikäihmisten keskeiset tarpeet. Siksi on olennaista, että verkkosivujen suunnittelussa otetaan paremmin huomioon ikäihmisten erityisvaatimukset, jotta heidän kokemuksensa digitaalisessa ympäristössä olisi esteetön ja miellyttävä. Tutkielman tulokset tukevat vaatimusta lainsäädännön tarkastelulle ja jatkotutkimukselle, jotta voidaan parantaa verkkosivujen saavutettavuutta ja varmistaa digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutuminen kaikille käyttäjäryhmille.
Keywords: Ikääntyminen, saavutettavuus, verkkosivu, WCAG