Hedelmöityshoitojen toteutus ja komplikaatiot - Henttonen, Iris (My University, 2020)
Johdanto: Suomessa syntyy hedelmöityshoidoilla vuosittain tuhansia lapsia. Hoitoihin liittyy kuitenkin erilaisia komplikaatioita lievistä vakavampiin. Syventävien opintojen työni aiheena on hedelmöityshoitojen toteutus ja niihin liittyviä komplikaatioita. Työssä käsitellään myös näiden komplikaatioiden hoitoa. Aineisto ja menetelmä: Työ on tehty kirjallisuuskatsauksena. Pääosin työssä on käytetty lähteinä 2010-luvulla julkaistuja tekstejä. Tulokset ja johtopäätökset: Hedelmöityshoitoihin liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Yleisin komplikaatio on koeputkihedelmöityshoitoihin liittyvä hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS), jota esiintyy 1–5 prosentissa hoidoista. Muissa komplikaatioissa riski on alle 1 % luokkaa. Hedelmöityshoidoilla aikaansaatuihin raskauksiin liittyy jonkin verran kohonnut riski obstetrisiin komplikaatioihin. Tämä suurempi riski johtuu kuitenkin todennäköisesti muista tekijöistä kuin itse hedelmöityshoidoista. Hedelmöityshoidot ovat siis yleisesti ottaen turvallisia. Hoitohenkilökunnan on kuitenkin tärkeää tietää onko raskaus alkanut hedelmöityshoidoilla, jotta he voivat ottaa huomioon niihin liittyvät komplikaatiot.
Keywords: lapsettomuus, hedelmättömyys, hedelmöityshoidot, komplikaatiot