Moniammatillisuuden merkityksellistäminen lapseen kohdistuneissa väkivalta- ja seksuaalirikosepäilyissä : sosiaalityöntekijän ja poliisin näkökulmat - Lindström, Minttu (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmani on artikkelikäsikirjoitus ja se paikantuu viranomaisyhteistyön kohtaamisiin. Tutkielmani tavoitteena on tuottaa tietoa, miten sosiaalityöntekijät ja poliisit merkityksellistävät ja retorisesti argumentoivat moniammatillista yhteistyötä Lastenasiantalo- toimintamallin mukaisissa LASTA-tapaamisissa. LASTA-malli on vuosina 2014–2016 kehitetty työväline tiedon jakamiseen monialaisessa yhteistyössä, jossa epäillään lapsen joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Tutkimustehtävänä on kartoittaa LASTA-tapaamisiin osallistuneiden poliisien ja sosiaalityöntekijöiden kokemuksia yhteistyöstä ja LASTA-mallin käyttöönotosta. Tutkimuksen aineistona ovat LASTA-tapaamisissa olleiden poliisien ja sosiaalityöntekijöiden teemahaastattelut, joita analysoin sisällönanalyysin ja retorisen luennan keinoin. Tulokset osoittavat, että LASTA-mallin käyttöönotto on parantanut sosiaalityöntekijöiden ja poliisien työskentelyä lapsiin kohdistuvissa väkivalta- ja seksuaalirikosepäilytilanteissa. Hyötyjä nähdään tiedonvaihdon eri muodoissa ja näitä argumentoidaan vertailemalla vanhoja toimintatapoja uusiin. Toimintatavat ovat selkeytyneet ja viranomaiset ovat paremmin tietoisia työn eri vaiheista. Eri viranomaisten roolit tukevat toisiaan, mikä näkyy tapaamisten aikana tapahtuvassa yhteisen tiedon muodostumisessa ja todentuu myös vuorovaikutuksen saralla. Poliisit ja sosiaalityöntekijät liittoutuvat vahvasti omaan ammattikuntaansa, ja rajatyö toteutuu keskusteluissa kunkin asiantuntijan roolista ja vastuusta käsin. Sosiaalityöntekijän rooli erottui erittäin tärkeänä lapsen ja perheen eduntuojana, mutta toisaalta myös muiden yhteistyöhön osallistuneiden ohjeiden vastaanottajana. Tätä asettelua argumentoitiin niin poliisin kuin sosiaalityöntekijöiden puheissa. Yhteisenä tavoitteena pidetään lapsen etua, jonka pohdinta on oleellinen osa LASTA-tapaamisten kulkua, jossa rikosprosessi ja inhimilliset tekijät tasapainottelevat asiantuntijoiden kesken.
Keywords: LASTA-malli, moniammatillinen yhteistyö, poliisin ja sosiaalityöntekijän yhteistyö, lapsiin kohdistuva väkivalta