Rinovirusetiologian vaikutus valkosolustimuloitujen TLR3- ja TLR7/8-agonistien sytokiinivasteisiin ensimmäisen vinkukohtauksen aikana - Korventausta, Maria (My University, 2021)
Hengitystieinfektiot ovat lapsilla erittäin yleisiä, ja joskus hengitystieinfektion seurauksena voi etenkin nuorilla imeväisillä ilmetä uloshengitysvaikeutta eli obstruktiota. Osalla obstruktio jää kertaluontoiseksi, mutta osalla uloshengitysvaikeustaipumus jatkuu. Hengitystieinfektioita aiheuttavista viruksista etenkin rinoviruksen ja respiratory syncytial-viruksen on havaittu aiheuttavan obstruktiivisia tautitiloja. Tutkimuksissa on havaittu rinoviruksesta aiheutuvan hengitystieinfektion aiheuttavan obstruktiota etenkin lapsille, joilla on tunnettuja astman riskitekijöitä, kuten atopiaa, herkistymistä allergeeneille tai hengitysvaikeuden jatkuminen tai alkaminen toisen ikävuoden aikana. Tässä tutkielmassa tarkoituksena on analysoida Vinku2-tutkimusdatasta 3-23 kuukauden ikäisten ensimmäistä kertaa uloshengitysvaikeudesta kärsivien lasten valkosolunäytteiden tulehdusvälittäjäaineiden pitoisuuksia TLR3- ja TLR7/8-agonisteilla stimuloiduista näytteistä. Tarkoituksena on keskittyä rinoviruksesta aiheutuneiden obstruktiivisten tautitilojen ja ei-rinoviruksesta aiheutuneiden obstruktiivisten tautitilojen välisiin eroihin. TLR3-agonististimuloitujen näytteiden analyyseissä erityisesti IL-12P70-pitoisuuksissa havaittiin eroja riippuen virusetiologiaan sekä aiempaan aeroallergeeniherkistymiseen kuin myös astman kehittymiseen. Aiempi rinoviruspotilaan atopian ja aeroallergeeniherkistymisen havaittiin vaikuttavan myös IL-17A-pitoisuuksia laskevasti. TLR7/8-agonististimuloiduissa näytteissä rinovirusetiologialla havaittiin Eotaxin-2-pitoisuuksia nostava yhteys, sekä liittyvän myös taudin uusiutumiseen. Rinovirusetiologialla havaittiin myös yhteys sekä akuutin sairauden että kahden viikon seurantanäytteiden korkeampiin IFN-2-pitoisuuksiin. Tutkielmassa havaitaan virusetiologialla olevan yhteys valkosolustimuloitujen TLR3- ja TLR7/8-agonistien sytokiinivasteisiin ensimmäisen vinkukohtauksen aikana, mutta aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta, jotta voidaan tarkemmin ymmärtää ja erottaa obstruktiiviset tautitilat toisistaan.
Keywords: rinovirus, bronkioliitti, sytokiini, TLR3, TLR7/8