Yleisen turvaamistoimen määräämisedellytykset työtaistelutilanteissa - Laukkanen, Hanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Oikeudenkäymiskaaressa säädetään yleisestä turvaamistoimesta, jota soveltamalla pyritään ennakoidusti ja tilapäisesti turvaamaan turvaamistoimen hakijan oikeuden arvon säilyminen ennen lopullisen pääasiaratkaisun syntymistä. Yleisellä turvaamistoimella voidaan turvata sellaisia oikeuksia, vaateita ja etuuksia, jotka ovat myöhemmin pääasiaprosessivoiton seurauksena täytäntöönpantavissa ulosottokaaren mukaisessa menettelyssä. Tutkielmassa tarkastellaan yleisen turvaamistoimen soveltuvuutta työtaistelutilanteisiin. Turvaamistoimen määräämisedellytykset tulevat arvioitavaksi eri tavoin työehtosopimuskauden aikana toteutettujen työtaisteluiden ja yleistä työrauhavelvollisuutta rikkovien työtaisteluiden osalta niiden oikeudellisen luonteen eroavaisuuden vuoksi. Tutkielmassa peilataan työtaisteluoikeuden perustavanlaatuista merkitystä suhteessa työtaistelutoimenpiteestä vahinkoa kärsivän osapuolen mahdollisuuksiin pyrkiä yleisellä turvaamistoimella estämään myöhemmin pääasiaprosessissa laittomaksi osoittautuva vastapuolen menettely. Korkeimman oikeuden ratkaisun KKO 2016:14 antamisen jälkeen laittoman työtaistelutoimenpiteen estämiseen työehtosopimuksen voimassa ollessa käräjäoikeuden määräämällä turvaamistoimella ei ole perusteita. Työrauhavelvollisuuden rikkomisesta määrättävänä seuraamuksena voi olla ainoastaan hyvityssakko, jonka määräämisessä yksinomainen toimivalta on työtuomioistuimella. Käräjäoikeudella ei ole toimivaltaa päättää työtaistelun laittomuudesta, eikä työtuomioistuimelta voida hyvityssakkoseuraamuksen ohella saada laitonta työtaistelua kieltävää päätöstä täytäntöönpanon perusteeksi. Tutkielma on lainopillinen. Sen lähdeaineisto koostuu käräjäoikeuden määräämistä turvaamistoimipäätöksistä ja muiden instanssien oikeuskäytännöstä sekä siviiliprosessuaalisiin turvaamistoimiin ja työehtosopimusoikeuteen liittyvästä oikeuskirjallisuudesta.