Posteriorinen reversiibeli enkefalopatiaoireyhtymä - Moisala, Mikko; Ortiz, Rebekka; Tähtinen, Olli; Hietaharju, Aki; Honkaniemi, Jari (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Posteriorinen reversiibeli enkefalopatiaoireyhtymä (PRES) on akuutti neurologinen sairaus, jossa neurologiset puutosoireet, enkefalopatia ja kohtausoireet yhdistyvät aivojen edeemisiin muutoksiin. Nimestään huolimatta tila ei aina rajaudu isoaivojen takaosiin tai ole täysin korjaantuva. Akuutisti alkava sairaus on aina toisen, joskus vähäoireisen taustasairauden sekundaarinen ilmiö. Sairauden tunnistaminen ja sen hoito edellyttävät vankkaa neurologisten erotusdiagnoosien tuntemusta sekä neurologilta että radiologilta. Kliiniset ja radiologiset löydökset ovat tunnistettavia, mutta taustasyyn tunnistaminen ja hallinta ei ole aina yksinkertaista. Esittelemme sairauden aiheuttajat, hoidon kulmakivet ja kolme potilastapausta, joissa diagnoosiin ei päästy aivan suoraviivaisesti.