Web-sovelluksen testauksen automatisointi - Oksanen, Jaakko (My University, 2023)
Ohjelmistotestaus on kallista ja voi viedä jopa yli 50 prosenttia ohjelmiston kehityksen kustannuksista. Testauksen automatisointi voi olla ratkaisu tehokkaampaan testauksen järjestämiseen, mutta testauksen automatisoinnissa on omat haasteensa. Tehokkaan testauksen järjestäminen vaatii myös työkalujen hyvää valintaa. Tutkielmassa selvitetään mitkä työkalut tukevat web-sovellusten tehokasta testausautomaatiota, kun testattava sovellus kytkeytyy useisiin ulkoisiin laitteisiin, joiden kanssa sovellus on testattava. Lisäksi selvitetään mitä haasteita web-sovellusten testausautomaatiossa on. Molempia kysymyksiä selvitetään kirjallisuuskatsauksena ja tuloksia validoidaan tapaustutkimuksen kautta. Tuloksena ensimmäiseen kysymykseen saatiin kriteeristö ja konkreettinen lista työkaluista, jotka tukevat tehokasta testausautomaatiota, kun testattava sovellus kytkeytyy useisiin ulkoisiin laitteisiin. Tulos on kuitenkin kontekstiriippuvainen, eikä vastaus ole aina yksiselitteinen. Tapaustutkimuksella saatiin validoitua, että kirjallisuuden kautta valittu työkalu tuki tehokasta testausta. Toiseen kysymykseen saatiin vastauksena kolme yleistä web-sovelluksen testausautomaation haastetta, jotka kaikki nähtiin myös tapaustutkimuksessa.
Keywords: web, testausautomaatio, työkalut, haasteet