Kalterit välissä : Kirjallisuuskatsaus vankien lasten hyvinvointiin ja riskikäyttäytymiseen - Elo Dean, Aleksi (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan vanhempien vankeuden sekä lasten hyvinvoinnin ja riski käyttäytymisen välistä yhteyttä. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään mitkä tekijät edistävät kielteisten tulemien todennäköisyyttä. Vanhempien vankeus koskettaa miljoonia lapsia maailmanlaa juisesti, jonka vuoksi aihe on tutkimisen arvoinen. Tutkimus toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskat sauksena, hyödyntäen narratiivista suuntausta. Tutkielmassa hyödynnetään elämänhistoriateoriaa elinympäristön ja lapsen riskikäyttäytymisen välisen suhteen ymmärtämiseksi. Elämänhistoriateorian mukaan ympäristön ankaruus ja ennakoimattomuus voivat ajaa yksilön sisäistämään ”nopean elämän strategian,” jossa riskikäyttäytyminen korostuu ja yksilö tavoittelee välitöntä mielihyvää tulevaisuu teen panostamisen kustannuksella. Tulokset viittaavat vanhemman vankeuden olevan yhteydessä las ten hyvinvoinnin kannalta kielteisiin ilmiöihin. Vankien lapsilla ilmenee vertaisiaan useammin seksu aalista riskikäyttäytymistä, häiriökäyttäytymistä ja haasteita sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä. Tutkielmassa ilmenee myös, kuinka vanhemman vankeuden ja lasten hyvinvoinnin välistä yhteyttä vaivaa lukuiset metodologiset haasteet. Ilmiö vaatii systemaattista jatkotutkimusta yhtenäisten johto päätösten tekemiseksi.
Keywords: Vanhemman vankeus, lasten hyvinvointi, riskikäyttäytyminen, elämänhistoriateoria