Osteokiinit ja myokiinit - liikunnan aiheuttama solusignalointi ja sen havainnointi - Hollo, Marja (My University, 2024)
Liikunta on ollut osa ihmisten elämää jo pitkään. Se on oleellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Liikunta vaikuttaa moniin ihmisten toimintoihin laaja-alaisesti luiden, lihasten ja muiden elimien välityksellä. Fyysisen aktiivisuuden aikana kehossa muodostuu monenlaisia monimutkaisia signaalireittejä, jotka vaikuttavat pääasiallisesti luiden ja lihasten toimintoihin. Biokemiallisen signaalien rooli soluvälitteisessä kommunikaatiossa korostuu liikuntasuorituksen alusta palautumiseen saakka. Luista tuotettujen osteokiinien ja luurankolihaksista tuotettujen myokiinien määrät muuttuvat erityisesti fyysisen aktiivisuuden seurauksena. Molemmilla osteokiineillä ja myokiineillä on positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia luihin, luurankolihaksiin sekä koko kehon aineenvaihduntaan. Signaalien havainnoinnin avulla pystytään seuraamaan elimistön toimintaa ja korjaamaan mahdollinen kehon saavuttama epätasapaino. Signaaleita voidaan mitata diagnostiikan avulla monin eri tavoin ja näin seurata molekyylien määrän muutosta. Tieto molekyylien määrän muutoksista voidaan hyödyntää liikuntasuorituksen ja optimoinnissa sekä seurata fyysisen aktiivisuuden aiheuttamaa kuormitusta kehoon.