Toimintatutkimus rekrytointikonsultin työn kehittämiseksi : Esittelytekstin ohjeistus ja sen merkitys eri toimijoille - Oksanen, Kirsi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pro Gradu –tutkielman tarkoitus oli toimintatutkimuksellisin keinoin kehittää rekrytointikonsultin työnhakijasta kirjoitettavan esittelytekstin kirjoittamisen työvaihetta, luoda runko esittelytekstille ja lisätä esittelytekstin merkityksen ymmärrystä tutkinnan kohteena olevassa yrityksessä. Tutkimuksen kohteena olivat valtakunnallisesti toimivan henkilöstöpalvelualan yrityksen rekrytointikonsultit. Informantteina oli 11 rekrytointikonsulttia 41 mahdollisesta. Tämän laadullisen tutkimuksen aineistonkeruumenetelminä on käytetty alkuhavainnointia, lomakekyselyä ja puolistrukturoituja teemahaastatteluita. Aineiston analyysi fenomenografisella menetelmällä tuotti seitsemän tulosavaruutta, jotka edelleen muodostivat merkitysyksiköistä alakategorioita. Kategoriat mahdollistivat paremmin laajan tutkimusaineiston jäsentelyn. Tutkimukseen lisätty määrällinen tutkimusaineisto tuo lukijalle mm. taulukkomuodossa yksityiskohtaista tietoa informanteista. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, oliko tutkinnan kohteena olevalla henkilöstöpalvelualalla toimivalla yrityksellä selkeät ohjeet työnhakijan esittelytekstin kirjoittamiseksi. Tutkimusaineiston pohjalta voidaan todeta, että selkeät ohjeet löytyivät, mutta ne eivät ole kaikkien rekrytointikonsulttien tiedossa tai niitä ei käytetä. Tämä tarkoittaa yritystasolla sitä, että toimintatavat eivät ole yhtenäiset. Mikäli tavoitteena on yhtenäistää työvaihe, tarvitsevat rekrytointikonsultit jatkossa esittelytekstin kirjoittamiseen lisäohjeistusta. Aineiston pohjalta syntyi esittelytekstin rakenne. Tämä runko on valmis vietäväksi käytäntöön ja sillä olisi rekrytointikonsultin työtä tukeva vaikutus. Tutkimuksen tavoitteena oli selkeyttää esittelytekstin kirjoittamisen ohjeistus ja hyvin laadittuna, se tämän tutkimusaineiston mukaan palvelisi rekrytointikonsultin, työnhakijan, yrityksen, asiakkaan sekä viime kädessä yhteiskunnan tarkoituksia. Tutkimuksen avulla esille saatuja seikkoja ei vielä ole kokeiltu käytännössä eikä monitoroitu uusien käytänteiden onnistumista raportointivaiheessa.