PERUSKOULUN OPETTAJAT EETTISTEN DILEMMOJEN EDESSÄ : Dilemmatilanteen luonteen ja työkokemuksen vaikutus opettajan toimintaan ja perusteluihin - Lehtinen, Julia (My University, 2018)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten peruskoulun opettajat toimivat sekä perustelevat toimintaansa eettisiä dilemmoja kohdatessaan sekä työkokemuksen ja dilemmatilanteen luonteen vaikutusta tähän. Opettajan vastuukenttä on laaja, joten tässä tutkimuksessa erityisinä teemoina ovat: turvallisuus, valvonta, vaitiolovelvollisuus sekä lastensuojeluilmoitusvelvollisuus. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 102 nais- ja miesopettajaa, joista 82 tulokset analysoitiin. Osallistujat tavoitettiin Facebookin ”Alakoulu aarreaitta” -ryhmän kautta. Aineiston keruu toteutettiin verkossa julkaistun kyselylomakkeen kautta, joka sisälsi neljä erilaista arkipäivän eettistä dilemmaa, jossa osallistujia pyydettiin kertomaan, miten he kyseisissä esimerkkitilanteissa toimisivat. Lisäksi lomake sisälsi muita avoimia ja suljettuja kysymyksiä. Aineisto analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin. Tutkimukseen osallistuneet opettajat kertoivat kohtaavansa työssään jatkuvasti eettisiä dilemmoja. Osallistujat jaettiin työkokemuksen perusteella aloittelijoiden, harjaantuneiden ja kokeneiden ryhmiin. Molemmissa tapauksissa yksipuolinen päätöksenteko nousi kaikilla ryhmillä merkittävämmäksi toimintatavaksi, vaikka myös delegointia sekä osittaista ja täydellistä diskurssia käytettiin. Opettajien toiminta oli ainakin osittain tilanteesta riippuvaa. Opettajien perustelut arjen ongelmatilanteissa vaihtelevat, kuten olettaa saattoikin. Suurin osa aloittelijoista perusteli toimintaansa etiikan säännöillä ja ammatillisella toiminnalla kun taas harjaantuneiden ja kokeneiden perusteluissa esiin nousi ammattitaito. Sekä vastuun tuntemus, että kokemus vastuun määrästä lisääntyivät hieman työkokemuksen myötä. Tulokset ovat osittain samansuuntaiset aiemman tutkimuksen kanssa. Myös tämän tutkimuksen mukaan opettajien toiminta ja perustelut vaihtelevat työkokemuksen ja eettisen dilemman luonteen mukaan. Tutkimuksen tarkoitus on auttaa minun lisäkseni myös muita opettajia ajattelemaan ja ennakoimaan enemmän arkipäivän tilanteita sekä pohtimaan omaa toimintaansa tilanteissa, joissa eettiset periaatteet ja opettajan työn velvollisuudet ovat ristiriidassa.
Keywords: ammattietiikka, asiantuntijuuden kehittyminen, eettinen dilemma, hiljainen tieto, työkokemus, vastuu