ENDOSERVIKSIN GASTRISEN TYYPIN ADENOKARSINOOMA : SUOMALAISEN AINEISTON ENSIKUVAUS JA KARAKTERISAATIO - Lajunen, Zaida (My University, 2023)
Endoserviksin gastrisen tyypin adenokarsinooma (GAS) on kohdunkaulan adenokarsinooman harvinainen alatyyppi. Minimaalisen deviaation adenokarsinooma (MDA) on GAS:n spektrin hyvin erilaistunut tautimuoto. GAS määriteltiin omaksi tautientiteetikseen vasta WHO:n vuoden 2014 gynekologisten kasvainten luokituksessa. GAS:n etiologia on toistaiseksi epäselvä. Yleisimmistä kohdunkaulan syövistä poiketen GAS:lla ei ole todettu olevan yhteyttä ihmisen papilloomavirusinfektioon (HPV). GAS ei myöskään välttämättä aiheuta papaseulonnassa näkyviä solumuutoksia ja sen aiheuttamat histologiset kudosmuutoksetkin saattavat olla vähäisiä. Tauti voikin siis herkästi jäädä huomaamatta, tulla diagnosoiduksi väärin tai diagnoosi viivästyä. GAS on raportoitu olevan tavanomaista kohdunkaulan adenokarsinoomaa aggressiivisempi ja sen ennuste on tähän verrattuna huonompi. Tutkimuksen tarkoituksena oli jäljittää kaikki Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todetut GAS- ja MDA- tapaukset, kuvata niille tyypilliset kliiniset ja histologiset piirteet sekä määrittää niiden immunohistokemialliset profiilit. Diagnosoituja tapauksia löytyi yhteensä kuusi (N=6). Näistä kuudesta tapauksesta kolme edusti MDA:ta ja kolme GAS:n huonommin erilaistunutta tyyppiä. Tutkimusta varten kerättiin potilaiden aiemmat kliiniset tiedot ja patologian tutkimukset, sekä suoritettiin uusia immunohistokemiallisia värjäyksiä. Jokaisella oli ollut gynekologisia oireita ennen taudin toteamista. Ennen diagnoosia otetut papanäytteet eivät viitanneet yhdelläkään potilaalla maligniin tautiin, mutta jokaiselle tehdyissä kuvantamistutkimuksissa oli poikkeavia tuloksia. Potilaista viisi oli hengissä seurannan päättyessä, kolme eli taudittomina, yhden tauti oli relapsoinut ja yhdellä oli vasta primaarihoidot käynnissä. Kaikki analysoidut kudosnäytteet (5/6) olivat negatiivisia p16:n ja HPV-RNA:n suhteen. MUC6-värjäytyvyys oli positiivinen kaikilla tutkituilla, HIK-1083 ja PAX-8 olivat positiivisia kaikilla paitsi yhdellä tutkituista (3/4). Tämän tutkimuksen suomalaisen aineiston tulokset vastaavat pitkälti aiempia kansainvälisiä havaintoja taudin kliinisten piirteiden ja immunohistokemian suhteen, joskin tutkimuksen potilaat olivat diagnosointihetkellä keskimäärin kansainvälistä vertailuaineistoa vanhempia. Tutkimuksen tulosten mukaan papanäytettä ei voida pitää luotettavana tutkimuksena GAS:n diagnostiikassa. Toisaalta taas kuvantamistutkimukset (UÄ, MRI ja TT) vaikuttavat olevan hyödyllisiä diagnostiikassa, vaikka ne eivät suoraan osoitakaan taudin olevan tyypiltään juuri GAS. Tutkimus osoittaa, että tapauksissa, joissa kohdunkaulansyöpä osoittautuu p16-negatiiviseksi, olisi syytä huomioida GAS-tapauksen mahdollisuus. Immunohistokemiallisina jatkotutkimuksina voidaan suositella MUC6-, HIK-1083- ja PAX8-värjäyksiä ja mikäli edes yksi näistä on positiivinen, tukee se GAS-diagnoosia. Yleisesti kliinikon on tärkeä tiedostaa, että kaikki kohdunkaulan syövät eivät liity HPV-infektioon.