Työnteon tekninen valvonta ja yksityisyyden suoja etätyössä - Lehtonen, Klaus (My University, 2023)
Tutkielmassa tarkastellaan työnantajan valvontaoikeuden sisältöä, kun on kyse teknisestä valvonnasta etätyössä. Työnantajan valvontaoikeus ilmenee työsopimuslain 1.1 §:stä, jonka nojalla työnantajalla on oikeus valvoa työntekoa. Etätyölle on olemassa monta eri määritelmää. Tutkielmassa etätyöllä viitataan työsuhteessa tehtävään työhön, jota suoritetaan työntekijän kotona tietotekniikan avulla. Aiheen tutkimusongelma muodostuu epäselvyydestä, voiko työnantaja toteuttaa valvontaoikeuttaan etätyössä. Työntekijän perustuslaissa turvatun kotirauhan suoja tarkoittaa, että työnantaja ei voi valvoa työntekijää vastaavalla tavalla kuin työnantajan tiloissa. Työnantajan näkökulmasta käytännöllinen tapa valvoa työntekoa etätyössä olisi valvontamenetelmät, jotka kohdistuvat työntekijän työssä käytettäviin tietoteknisiin laitteisiin ja niiden käyttöön. Tutkielman tarkoitus on lainopillisen metodin avulla tulkita työnantajan valvontaoikeuden sisältöä, kun kyse on työnteon teknisestä valvonnasta etätyössä työntekijän kotona. Valvontaoikeuden sisällön arviointia konkretisoidaan tarkastelemalla tiettyjä teknisiä valvontamenetelmiä, erityisesti menetelmiä, jotka kohdistuvat työntekijöiden laitteiden ja niiden käytön valvontaan. Tutkielman lähdeaineistona toimii keskeisesti tekniseen valvontaan soveltuva moninainen sääntely, oikeuskirjallisuus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö työntekijän yksityisyyden suojasta sekä työntekijän tietosuojaa koskevat ohjeistukset ja ratkaisut. Työnteon teknisessä valvonnassa on olennaisesti kyse henkilötietojen keräämisestä, jonka vuoksi tietosuojasääntely sekä sitä koskevat ohjeistukset soveltuvat siihen. Lisäksi teknisen valvonnan avulla kerätyt tiedot kuuluvat usein myös viestinnän luottamuksellisuuden piiriin, mikä rajoittaa valvontaoikeuden toteuttamista entisestään. Keskeisiin tutkimustuloksiin kuuluu, että työnantaja voi nähdäkseni tietyin edellytyksin valvoa työntekoa teknisin menetelmin etätyössä. Sitä haastavampi kysymys on määritellä, millä tavalla ja missä laajuudessa työnantaja voi toteuttaa teknistä valvontaa. Henkilötietojen suojan, viestinnän luottamuksellisuuden ja kotirauhan turvan johdosta työntekijän yksityisyyden suoja on Suomessa laaja, mikä myös lähtökohtaisesti syrjäyttää työnantajan oikeuden tekniseen valvontaan etätyössä.
Keywords: etätyö, direktio-oikeus, valvontaoikeus, tekninen valvonta, tietosuoja