Suomalaiset suunnannäyttäjinä kansantautien ehkäisyssä - Puska, Pekka; Tuomilehto, Jaakko; Raitakari, Olli; Kivipelto, Miia; Haahtela, Tari (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Suomessa on viime vuosikymmeniä toteutettu useita suuria tutkimushankkeita tarttumattomien kansantautien alalla. Niihin on liittynyt laaja yhteistyö ja hyödyntäminen niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Esittelemme viisi merkittävää suomalaista hankekokonaisuutta, jotka ovat olleet kansainvälisiä suunnannäyttäjiä omalla alallaan. Kuvaamme tämän tutkimustyön taustaa ja tulosten hyödyntämistä sekä niitä vahvuuksia, joita Suomessa on ollut tällaisten kansainvälisten pioneerihankkeiden toteuttamiseen.