Yrityksen työntekijöiden arvot ja motiivit ympäristövastuuta ohjaavina tekijöinä – case Globe Hope - Holmila, Sara (My University, 2019)
Tutkielman lähtökohtana on tekstiiliteollisuuden kuormittavuus ja kohteena ympäristövastuullisille arvoille perustetun edelläkävijäyrityksen pyrkimys vastata tähän problematiikkaan. Tutkielmassa tarkastellaan työntekijöiden arvojen ja motiivien vaikutusta yrityksen ympäristötyöhön sekä esitetään suuntaviivoja, joita seuraten ympäristövastuun tavoitteita voidaan tukea ja edistää työpaikalla. Tutkimusongelmana on, miten työntekijöiden arvot ja motiivit vaikuttavat case-yrityksen ympäristövastuun toteutumiseen ja tukemiseen. Alatutkimusongelmia ovat: Millaisia ajatuksia ja tunteita ympäristövastuu työntekijöissä herättää?, Miten ympäristövastuu näkyy case-yrityksen toiminnassa? ja Miten ympäristövastuuta johdetaan case-yrityksessä? Tutkimuskysymyksiä lähestytään tarkastelemalla ympäristövastuuta ja arvoja yritysten yhteiskuntavastuun sekä johtamisen ja organisaatioteorioiden kautta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen, Globe Hope -nimisen organisaation tapaustutkimus. Tutkimuksen empiirisen aineiston muodostavat teemahaastattelut, joiden analyysissa käytetään menetelmänä sisällönanalyysia. Tutkimuksessa tarkastellaan ympäristövastuusta herääviä ajatuksia, tunteita ja käsityksiä, joiden avulla työntekijä pyrkii hahmottamaan ympäristövastuuta osana yritysorganisaation toimintaa ja johtamista. Tulokset osoittivat, että työntekijöiden ympäristöasioita koskevat henkilökohtaiset arvot ja tunteet sekä niiden ilmaiseminen vaihtelivat Globe Hopessa. Kaiken kaikkiaan työntekijät suhtautuivat ympäristöasioihin maltillisesti, vaikka pitivätkin ympäristövastuuta itselleen tärkeänä asiana. Globe Hopen toiminnassa ja johtamisessa oli monia ympäristövastuullisia arvoja tukevia piirteitä. Yrityksen johto oli sitoutunut toimimaan ympäristöystävällisesti ja ympäristövastuu oli juurtunut syvälle ihmisten toimintatapoihin. Työntekijöillä oli hyvä mahdollisuus vaikuttaa sekä omaan työhönsä että yrityksen toimintaan. Myös työpaikan ilmapiiri koettiin avoimeksi. Työntekijät kokivat työskentelyn ympäristöystävällisessä yrityksessä myönteisenä asiana ja ympäristövastuun vahvuutena työssään. Vahvoille arvoille rakennettu liiketoiminta loi kuitenkin myös haasteita ympäristöasioiden johtamiselle. Ympäristöarvojen itsestäänselvyytenä pitäminen toiminnan lähtökohtana näyttäisi osittain problematisoineen niihin liittyvien toimenpiteiden kuvaamista ja ohjeistamista. Yrityksellä ei ollut kovin monipuolisia johtamisen keinoja ympäristöarvojen edistämiseksi, koska johto oletti, että työntekijät omaksuvat ympäristöarvot päivittäisen työn kautta sekä aistimalla yrityksen kulttuurin ja arvot. Työntekijät kaipasivat yhtenäisiä toiminta- ja viestintätapoja, odotusten ja vastuiden selkiinnyttämistä sekä koulutusta.