Eurajoen alueen rapakivigraniittien greisenjuoniin liittyvä sivukiven muuttuminen - Uotila, Kristiina (My University, 2025)
Tutkimuksen kohde on Satakunnassa, Eurajoen alueella sijaitsevan rapakivibatoliitin satelliittibatoliitti, Eurajoen stokki. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää alueella esiintyvien greisenjuonien vaikutusta isäntäkivenä toimivan rapakivigraniitin alkuainepitoisuuksiin, käyttäen tutkimusaineistona 1960-luvulla kairattua kairasydännäytettä ja siitä analysoituja alkuainepitoisuuksia. Lisäksi tutkimuksen aineistoon on sisällytetty myöhemmin 2000-luvulla kerättyjä käsinäytteitä, sekä niistä saatuja analyysituloksia. Tutkimuksessa vertaillaan geokemiallisia eroja alueen alkuperäisen muuttumattoman graniitin, sekä greisenjuonien vaikutuksesta muuttuneen graniitin välillä. Tavoitteena on selvittää, missä määrin greisenisaatio on vaikuttanut kivien alkuainepitoisuuksiin, ja miten muuttumaton graniitti, muuttunut graniitti ja greisenit eroavat toisistaan. Työssä havaittiin, että tutkimukseen valitun kairareiän M52/Ej-67–011 näytteet eivät vastanneet alkuperäistä oletusta muuttumattomasta Tarkkigraniitista. Näytteet oli valittu silmämääräisen tarkastelun perusteella oletetusti edustamaan muuttumatonta kiveä, mutta geokemialliset analyysit osoittivat, että kaikki näytteet ovat vahvasti muuttuneita. Käsinäytteenä myöhemmin kerätyt näytteet sen sijaan osoittautuivat geokemiallisesti muuttumattomiksi ja soveltuvat näin vertailuaineistoksi. Vertailtaessa geokemiallisesti muuttumattomiksi todettuja käsinäytteitä muuttuneisiin kairasydännäytteisiin havaittiin selkeitä muutoksia alkuainekoostumuksessa. SiO₂- ja Na2O-pitoisuudet olivat laskeneet, kun taas CaO-, F-, Be-, Sn-, Zn- ja In-pitoisuudet olivat selvästi kohonneet. Näistä muutoksista erityisesti SiO₂:n pitoisuuden lasku poikkeaa tavanomaisesti greisenisaation yhteydessä raportoidusta kvartsin modaalisen määrän lisääntymisestä.

The study area is in the Eurajoki stock, a satellite of the Laitila rapakivi massif located in the Eurajoki region of Satakunta. The purpose of the study is to examine the effect of greisen veins on the elemental composition of the host rapakivi granite. The study material consists of drill core samples obtained in the 1960s, complemented by hand samples collected later in the 2000s. Geochemical analyses were performed on all samples for the purposes of this study. The study compares the geochemical differences between the unaltered granite and the granite altered by the influence of greisen veins. The aim is to determine to what extent greisenization has affected the elemental concentrations of the rocks, and how the unaltered granite, altered granite, and greisens differ from one another. Early in the study, it became apparent that the samples from drill hole M52/Ej-67–011 did not correspond to the original assumption of representing unaltered Tarkki granite. The samples had been selected based on visual inspection, assuming they represented unaltered rock, but geochemical analyses showed that all of them were strongly altered. The hand samples collected later turned out to be geochemically unaltered and thus suitable as comparative material. Comparison of the unaltered hand samples with the altered drill core material revealed clear compositional changes. SiO₂ and Na₂O concentrations are markedly depleted, while CaO, F, Be, Sn, Zn, and In are clearly enriched. Notably, SiO₂ depletion differs from the quartz modal enrichment that is usually described as a characteristic feature of greisenization.
Keywords: Eurajoki, rapakivigraniitti, greisenisaatio, muuttuminen, Tarkki, Gresens, geokemia