Sekretiinin munuaisvaikutukset terveillä miehillä - Peltomaa, Tia-Mari (My University, 2021)
Sekretiini on hormoni, jonka merkitys ruoansulatuksessa on tunnettu jo yli sadan vuoden ajan. Viime aikoina tutkijat ovat kiinnostuneet sekretiinin vaikutuksista myös muihin elinjärjestelmiin, kuten munuaisiin ja nestetasapainoon. Riippuen sekretiinin diureettisista tai antidiureettisista vaikutuksista sillä voisi olla tulevaisuudessa myös kliinisiä sovelluskohteita, kuten diabetes insipiduksen tai erinäisten turvotustilojen lääkehoidossa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on saada enemmän tietoa sekretiinin munuaisvaikutuksista ihmisillä ja täten selvittää, voisiko sillä olla kliinisiä sovelluksia sairauksien ja tautitilojen hoidossa tulevaisuudessa. Tässä sokkoutetussa ja lumekontrolloidussa crossover-tutkimuksessa tutkittiin sekretiinin munuaisvaikutuksia 15 terveellä koehenkilöllä. Tarkastelun kohteena olivat muutokset glomerulusten suodatusnopeudessa (GFR), virtsaneritysnopeudessa, merkkiainepuhdistumassa ja munuaisten glukoosinkäytössä. Tutkittavat saivat satunnaistetusti ja sokkoutetusti eri päivinä suonensisäisesti lumelääkettä (0,9% NaCl) tai sekretiinihydrokloridia. Lääkkeenannon jälkeen tutkittavat kuvattiin kumpanakin päivänä positroniemissiotomografialla (PET) ja merkkiaineena käytettiin fluorileimattua deoksiglukoosia [18F]-FDG. Glukoosinkäytön selvittämiseksi koehenkilöiden PET-kuvat analysoitiin Carimas-ohjelmalla. Tilastolliset analyysit tehtiin parittaisella T-testillä käyttäen SPSS-ohjelmaa. Tutkimuksessa todettiin, että sekretiini nosti GFR-arvoa enemmän kuin lume (p=0.001). Sekretiini nosti GFR:ää arvosta 123 ml/min/1.73m2 arvoon 141 ml/min/1.73m2 (p<0.001) ja lume arvosta 123 ml/min/1.73m2 arvoon 129 ml/min/1.73m2 (p=0.005). Virtsaneritysmäärissä ei havaittu eroja, mutta tutkimusasetelma ei mahdollistanut tarkkaa virtsanerityksen mittaamista. Sekretiinin päivänä [18F]-FDG -puhdistuma oli lumepäivää suurempi (44.55.4 ml/min vs. 39.58.5 ml/min, p=0.004). Munuaisten glukoosinkäytössä ei havaittu eroa sekretiinin ja lumeen välillä. Yhteenvetona voidaan todeta, että sekretiini toimi heikkona diureettina terveillä miehillä, mutta tehon varmistamiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia isommilla ja monipuolisemmilla aineistoilla, joissa nesteytysmäärä on vakioitu.
Keywords: sekretiini, munuaiset