Muutokset olkaluun yläosan murtumien haittatapahtumissa - Goman, Anna (My University, 2026)
Aihe ja tarkoitus Terveydenhuollossa tapahtuvat hoidon komplikaatiot ja virheet diagnoosien tekemisessä voivat johtaa potilaiden tekemiin vahinkoilmoituksiin. Nämä haittatapahtumat hoidossa voivat yksilöiden kohdalla johtaa turhaan kärsimykseen ja yhteiskunnallisessa mittakaavassa lisääntyneisiin kustannuksiin. Yhtenä merkkinä hoidon tulosten paranemisesta voidaan pitää todettujen haittatapahtumien määrän vähenemistä. Olkaluun yläosan murtumat ovat varsin yleisiä vammoja, ja niiden ilmaantuvuuden on havaittu kasvaneen viime vuosikymmeninä. Samaan aikaan näiden murtumien hoitolinja on muuttunut leikkaushoidosta aiempaa konservatiivisempaan suuntaan. Tässä tutkielmassa pyrittiin selvittämään, miten muutokset olkaluun yläosan murtumien hoidossa ovat vaikuttaneet todettujen ja korvattujen haittatapahtumien määrään. Aineistot ja tutkimusmenetelmät Tässä retrospektiivisessä tutkimuksessa arvioitiin murtumapotilaiden täyttämien vahinkoilmoitusten ja muiden terveydenhuollon asiakirjojen pohjalta ilmoitusten määrää ja niihin johtaneita tekijöitä hoidon aikana. Tilastolliset analyysit toteutettiin kahden edellisen vuosikymmenen ajalta kerätyistä tiedoista. Tulokset ja johtopäätökset Vaikka olkaluun yläosan murtumien ilmaantuvuus on kasvanut, korvattujen haittatapahtumien määrä pysyi suhteellisen tasaisena. Suurin osa hoidossa ilmenevistä vahingoista tapahtui hoitolinjan valinnassa ja leikkaushoidon yhteydessä. Oikea-aikainen diagnostiikka ja hoidon huolellinen suunnittelu ovat siis merkittäviä tekijöitä hyvien hoitotulosten saavuttamiseksi.
Keywords: haittatapahtuma, olkaluun murtuma, potilasturvallisuus