Kaanaan esiopetuksen ja lastentarhan pedagoginen toiminta alkuvuosina - Virko, Maria (My University, 2023)
Pro Gradun aiheena on Kaanaan esiopetuksen ja lastentarhan pedagoginen toiminta alkuvuosina. Työn tavoitteena oli tutkia, millaista pedagogista toimintaa Kaanaan päiväkodissa on ollut sekä sitä, millaisia erilaisia painopistealueita siellä on nähty tärkeinä. Työ rajattiin koskemaan nimenomaan vain alkuvuosia ja nimenomaan aikaa, jolloin se oli vielä nimeltään Kaanaan lastentarha. Kaanaan esiopetus ja lastentarha ehti toimia alkuperäisissä tiloissaan vajaa 20 vuotta, ennen kuin vanhat rakennukset purettiin pois ja tilalle rakennettiin Kaanaan päiväkoti. Aineistona käytettiin Kaanaan lastentarhassa työskennelleiden haastatteluja. Haastattelussa oli kuusi lastentarhassa työssä ollutta työntekijää. Lisäksi työssä käytettiin Raision kaupungin esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen koulutustyöryhmän tekemiä julkaisuja sekä Kaanaan päiväkodin toimintasuunnitelmia ja toimintakertomuksia. Varhaiskasvatuksen historiaan, pedagogiseen toimintaan- ja kulttuuriin, haastattelumenetelmään sekä muistelukokemuksiin perehdyttiin kirja- aineiston avulla. Tähän työhön valittiin menetelmäksi laadullinen tutkimus. Kaanaan lastentarhassa on toimittu lapsilähtöisesti ja arjessa on toimittu yhdessä lasten kanssa. Heiltä on kyselty mielipiteitä toimintaan ja heidät on otettu mukaan kaikkiin arjen puuhiin. Yhtenä menetelmänä Kaanaassa on ollut työkasvatus, jonka avulla lapsille on haluttu opettaa vastuunkantamista omista ja yhteisistä asioista sekä yhdessä lasten ja aikuisten kanssa toimimista. Kaanaassa on painotettu lisäksi luontoa ja liikuntaa. Se on näkynyt runsaana ulkoiluna, metsäretkinä sekä monipuolisena liikuntana hyödyntäen lähimaastoa. Kaanaan lastentarha on ollut kodikas ja viihtyisä, jossa kaikilla on ollut hyvä olla. Tuloksista voi päätellä, että Kaanaan lastentarhan aikaan, toiminta on ollut melko vapaata ja työntekijät ovat saattaneet suunnitella ohjelmaa nopeallakin aikataululla lasten mielenkiinnon mukaisesti. Kaanaan lastentarhassa olleilla työntekijöillä on pitkä kokemus juuri Kaanaasta, mikä kertoo kodikkaasta toiminnasta hyvässä ilmapiirissä. Tuloksista voi päätellä myös, että lapset ovat saaneet oppia asioita leikin avulla arjen toiminnan lomassa, harjoitellen niitä yhdessä aikuisten kanssa.
Keywords: päivähoito, varhaiskasvatus, esiopetus, haastattelu