Tämä metsäinen maailma, joka kätkee sisäänsä sodan : Ekofeministisiä pohdintoja Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta ja muusta jatkosodan kirjallisuudesta - Virjamo, Salla (My University, 2026)
Tässä pro gradu –tutkielmassa pohditaan suomalaista jatkosodan kirjallisuutta ekokriittisestä ja ekofeministisestä näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena on kolme teosta: Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Jussi Talven Ystäviä ja vihollisia sekä Yrjö Kokon Pessi ja Illusia. Teoreettisena pohjana tutkimuksessa vaikuttavat muun muassa Greg Garrardin ja Lawrence Buellin ekokriittiset pohdinnat, Mies & Shivan ajatukset ekofeminismistä, Arto Jokisen teokset maskuliinisuudesta ja väkivallasta, sekä lukuisten suomalaisten ekokritiikin tutkijoiden, kuten Toni Lahtisen, Markku Lehtimäen, Karoliina Lummaan ja Kaisa Kurikan aiemmat tutkimukset. Tuntematon sotilas - sekä alkuperäisenä että sensuroituna versiona – toimii työssä punaisena lankana, jonka ympärille kietoutuvat Jussi Talven sotaromaani ja Yrjö Kokon satu. Tutkielmassa nostetaan esille jatkosodan luonto, eläimet ja naiset ja yritetään nähdä nämä miehisen vallan alle jääneet “Toiset” aktiivisina toimijoina. Tutkimuskysymykset ovat: minkälainen rooli luonnolla on suomalaisessa sotakirjallisuudessa? Mitä tapahtuu, kun ympäröivälle luonnolle antaa oman äänen, feministiset kasvot ja oman tahdon? Tutkimuksessa selviää vastauksia kysymyksiin ja todetaan, että ekofeministisellä luennalla luonto on äänekkäämpi ja voimakkaampi kuin ensi lukemalla uskoisimmekaan. Tutkimuksen tarkoitus on tuoda kuuluviin se Tuntematon, jolta puuttuu oma ääni.
Keywords: ekokritiikki; ekofeminismi; sotakirjallisuus