Partiojohtajan peruskoulutuksen koettu vaikuttavuus : Miten koulutus vastaa Suomen Partiolaisten sille asettamiin tavoitteisiin? - Lappalainen, Milja (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on arvioida partiojohtajan peruskoulutuksen vaikuttavuutta ja sitä, miten koulutus vastaa Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n sille asettamiin tavoitteisiin tuottaa partiojohtajia, jotka hallitsevat perusteet ihmisten ja tapahtumien johtamisesta, partio-ohjelmasta sekä lippukunnan toiminnasta. Tutkimusta on taustoitettu käsittelemällä partiotoimintaa Suomessa, partion koulutusjärjestelmää, aiemmissa tutkimuksissa havaittuja partion vaikutuksia yksilön kehitykselle sekä koulutuksen arviointiin liittyvää teoriakirjallisuutta. Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n kanssa. Tutkimuksen kohteena on partiojohtajan peruskoulutuksen vuonna 2017 suorittaneet henkilöt kaikkialla Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on heidän kokemustensa kautta selvittää koulutuksen vaikuttavuutta koulutuksen suorittaneiden valmiuksiin toimia partiojohtajana. Lisäksi selvitetään koulutuksen jälkeen tapahtuneita muutoksia niin yksilön kuin partion paikallisyhteisön, lippukunnan, näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitetään myös koulutuksen käyneiden näkemyksiä koulutuksen mahdollisista vaikutuksista työelämän sekä yhteiskunnallisen kiinnostuksen näkökulmista. Tutkimus on toteutettu kyselytutkimuksena ja tutkimuksen aineisto on kerätty sähköisellä kyselylomakkeella, joka lähetettiin tutkimusjoukolle sähköpostitse. Vastauksia saatiin lopulta 151 henkilöltä, joten vastausprosentti oli 32%. Aineisto analysoitiin tilastollisilla menetelmillä. Analyyseissa keskityttiin taustamuuttujista sukupuoleen ja partio-ohjelman mukaiseen ikäkauteen. Tutkimuksessa havaittiin, että partiojohtajan peruskoulutuksen suorittaneet kokivat koulutuksella olleen vaikutusta heidän valmiuksiinsa toimia partiojohtajana ja he kokivat osaamisensa kaikilla osa-alueilla hyväksi. Koulutuksen suorittamisen jälkeen vastaajat olivat tarttuneet aiempaa haastavampiin tehtäviin partiossa. Lippukunnan toiminnan suunnittelussa vaeltajaikäiset miehet olivat olleet vaeltajaikisiä naisia tilastollisesti merkitsevästi enemmän mukana. Vastaajat eivät uskoneet koulutuksella olevan merkittävää vaikutusta työelämän suhteen. Vastaajat uskovat koulutuksen edistävän jonkin verran kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Kaiken kaikkiaan vastaajat olivat tyytyväisiä koulutukseen kokonaisuutena, tosin aiemman osaamisen huomioimista toivottiin nykyistä enemmän. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että koulutus on nykyisellään kaiken kaikkiaan toimiva kokonaisuus, joka vastaa Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n tavoitteisiin tuottamalla osaavia partiojohtajia. Jatkossa alueellisten erojen sekä laajemmin koulutettujen osaamisen tutkiminen sekä koulutukseen osallistumattomien johtajana toimivien näkemysten tavoittaminen voisi edistää koulutuksen kehittämistä entistä paremmaksi.
Keywords: koulutuksen arviointi, partiojohtajan peruskoulutus, partio, koulutuksen vaikuttavuus